Nationaal Park in Peru blijkt recordbreker op het gebied van biodiversiteit

peru

Veel gevarieerder dan in het Manu Nationaal Park in Peru wordt het niet. Onderzoekers hebben het park uitgeroepen tot het meest diverse beschermde gebied ter wereld als het gaat om reptielen en amfibieën.

In het park leven 287 soorten reptielen en amfibieën, zo schrijven onderzoekers in het blad Biota Neotropica. Hoewel het park slechts 0,01 procent van het landoppervlak van deze aarde vertegenwoordigt, vinden we er 2,2 procent van alle soorten amfibieën die ons bekend zijn en 1,5 procent van alle reptielensoorten die we kennen.

Beschermd

Hoewel het nationale park een beschermd gebied is, wil dat niet zeggen dat de soorten in het gebied veilig zijn. Zo waart er een voor kikkers gevaarlijke schimmel rond in het park en worden rondom het park in toenemende mate bomen gekapt.

Landschap
De grote diversiteit binnen het nationale park heeft onder meer te maken met het feit dat het landschap heel gevarieerd is. In het park vinden we graslanden, maar ook laaggelegen regenwouden en hoger gelegen nevelwouden.

Ecuador
Met het nieuwste onderzoek stuit het park de huidige recordhouder op het gebied van biodiversiteit onder reptielen en amfibieën van de troon. Het gaat dan om Yasuní Nationaal Park in Ecuador. Hier zijn volgens een onderzoek dat in 2010 plaatsvond 150 soorten amfibieën en 121 soorten reptielen te vinden.

Hoewel de biodiversiteit van het nationale park in Peru indrukwekkend is, is het aannemelijk dat we deze diversiteit in de toekomst nog zien toenemen. Onderzoekers verwachten de komende jaren nog verschillende nieuwe soorten in het park aan te treffen.

Bronmateriaal

"Peru’s Manu National Park sets new biodiversity record" - Berkeley.edu
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Alessandro Catenazzi.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd