Naschokken op Haïti gaan nog maanden of jaren door

Dat is de conclusie van een geologisch onderzoek. De aardbeving die op 12 januari nabij Port-au-Prince toesloeg, zou nog maanden, misschien zelfs jaren voor naschokken kunnen zorgen. De frequentie neemt af, maar sterke bevingen blijven nog een tijdje. Er is zelfs een kleine kans dat één van de naschokken sterker is dan de eerste beving.

Voor de komende dertig dagen is er een drie procent kans dat een naschok met een kracht van 7 of groter op de schaal van Richter voorkomt. Er is 25 procent kans op een schok met een kracht van zes of groter. En 90 procent kans op een schok met een kracht van vijf of groter. “Elke naschok met een magnitude boven de vijf zal in een groot gebied gevoeld worden en kan extra schade veroorzaken, vooral aan kwetsbare, reeds beschadigde gebouwen,” meldt het statement van de onderzoekers.

De voorspelling is gebaseerd op de naschokken die Haïti al heeft meegemaakt. Ook is er gekeken naar algemene statistieken. De onderzoekers hebben reden tot zorg nu niet bekend is hoe het met de sedimenten zit die – terwijl de aardplaten onder elkaar geschoven zijn – ergens heen moesten. Het lijkt erop dat deze niet direct onder Port-au-Prince zijn gegleden. Dat zou betekenen dat dit in de toekomst wellicht nog gaat gebeuren.

Port-au-Prince blijft sowieso kwetsbaar. In het verleden is de stad minimaal vier keer door zwaardere aardbevingen dan die van 12 januari getroffen. Twee grote bevingen vonden in 1751 en 1770 plaats. Het is volgens de onderzoekers dan ook raadzaam om de herbouw van Port-au-Prince direct goed te doen: aardbevingsproof.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd