NASA werkt aan wasmachine voor in de ruimte

Geloof het of niet, maar in het ISS is geen wasmachine te bekennen. Tijd om daar verandering in te brengen, zo vindt NASA.

Hoewel men aan boord van het ISS mede dankzij de gecontroleerde temperaturen niet zo snel zweet, is het toch wel prettig om zo af en toe kleding te kunnen wassen. Maar een gemakkelijke manier om dat te doen, ontbreekt. En dus dragen astronauten hun kleren noodgedwongen zo lang als mogelijk is. Dat betekent dat ondergoed soms drie of vier dagen mee moet. Want astronauten die zes maanden naar het ISS gaan, kunnen niet voor elke dag een schone onderbroek meenemen. Het kost teveel geld (en ruimte) om die slipjes te vervoeren.

Toekomst
Dat NASA nu pas met het idee komt om een wasmachine in het ISS te installeren, lijkt misschien een beetje gek. Astronauten gaan tenslotte al jaren voor langere tijd naar het ruimtestation toe. Toch is de keuze van NASA goed te verklaren. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie denkt namelijk niet alleen aan de astronauten in het ISS, maar ook aan de toekomst.

WIST U DAT?

Verre reizen
Het is de bedoeling dat NASA binnen afzienbare tijd verre ruimtereizen gaat maken. Naar Mars bijvoorbeeld. Zo’n tripje kost al snel zo’n anderhalf jaar tijd. Dat zijn meer dan 500 onderbroeken. En dat neemt een hoop ruimte en geld in beslag. Dus moet daar iets op bedacht worden.

Microgolven
NASA heeft die opdracht neergelegd bij het bedrijf UMPQUA. Het is de bedoeling dat het bedrijf met een wasmachine komt die weinig water en weinig energie verbruikt. Er wordt dan gedacht aan een wasmachine waarin een mix van damp, lucht en microgolven wordt gebruikt om kleding schoon te maken.

Uit het hele plan blijkt wel dat de mensheid nog flink wat obstakels uit de weg moet ruimen voordat lange ruimtereizen tot de mogelijkheden gaan behoren. Maar ergens is het een geruststellende gedachte dat elk huis-tuin-en-keuken-aspect van de toekomstige ruimtemissies grondig overdacht wordt. Want astronauten die er halverwege hun ritje naar Mars achter komen dat ze het nog zeker 250 dagen met zes onderbroeken moeten doen, zien hun motivatie natuurlijk flink kelderen.

Bronmateriaal

"NASA Commissions a Laundry Machine for the International Space Station" - Popsci.com
"Astronauts' Dirty Laundry" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Steve Calcott (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd