NASA treft laatste voorbereidingen voor lancering OSIRIS-REx

Nog een week of drie en dan kiest OSIRIS-REx het luchtruim. Hoogste tijd voor NASA om de laatste hand te leggen aan de prachtmissie.

Op dit moment wordt de lancering van OSIRIS-REx voorbereid. Zoals het er nu naar uitziet, kiest de ruimtesonde donderdag 8 september het luchtruim. Eindbestemming? De planetoïde Bennu.

De missie
Het belooft een prachtige missie te worden. OSIRIS-REx zal eerst uitgebreid onderzoek doen naar Bennu en vervolgens afdalen naar het oppervlak van de planetoïde om wat materiaal te verzamelen. Vervolgens wordt dat materiaal weer op aarde afgeleverd voor verdere analyse. Onderzoekers hopen dat de missie onder meer inzicht geeft in hoe planeten tot stand zijn gekomen en hoe het leven op aarde begon.

Meer weten?

Lees ook ons uitgebreide achtergrondartikel over de OSIRIS-REx-missie!

Zeven jaar
Naar verwachting komt OSIRIS-REx in 2018 bij Bennu aan. De op Bennu verzamelde monsters zullen in 2023 weer op aarde arriveren. “De lancering van OSIRIS-REx is het begin van een zeven jaar durende reis bedoeld om ongerepte materialen van planetoïde Bennu te halen,” stelt hoofdonderzoeker Dante Lauretta. “Het team heeft een geweldig ruimtevaartuig gebouwd en we zijn goed uitgerust om Bennu te bestuderen en een wetenschappelijke schat terug op aarde te brengen.”

OSIRIS-REx beschikt over diverse camera’s en spectrometers. Laatstgenoemde instrumenten zullen gebruikt worden om chemische elementen, mineralen en organisch materiaal op Bennu te detecteren en identificeren. Daarnaast bezit OSIRIS-REx een robotarm voor het verzamelen van monsters en een met parachutes uitgeruste capsule. De verzamelde monsters zullen in deze capsule worden opgeslagen en terugkeren naar de aarde.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd