NASA test enorme booster

NASA heeft haar nog verder te ontwikkelen booster in Utah aan een tweede test onderworpen. De booster moet de volgende grote raket van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie gaan aandrijven en is een geüpgradede versie van de aandrijving die nu voor de spaceshuttle gebruikt wordt. De test verliep volgens verwachting, zo meldt de ruimtevaartorganisatie.

Tijdens de test werden diverse metingen gedaan. Men verwachtte dat de booster een stuwkracht van maximaal 16.000 kilonewton op zou leveren. Een hele prestatie: de aandrijving van de spaceshuttles moet het met 14.600 kilonewton doen. Volgens Alex Priskos van NASA is de test goed verlopen. Volgens hem kwamen de verwachtingen met betrekking tot de stuwkracht uit en was ook de druk in diverse kamers zoals verwacht.

Opvolger
NASA is op dit moment druk bezig met het ontwikkelen van een opvolger voor de spaceshuttle. Hoe dit nieuwe ruimtevaartuig eruit komt te zien, is onduidelijk. De booster was eigenlijk bedoeld voor NASA’s nieuwe programma: een peperduur project om raketten en ruimtevaartuigen te bouwen die astronauten op de maan konden afleveren. President Barack Obama stak daar een stokje voor.

Nieuwe generatie
In februari gaf Obama aan dat hij het project wilde annuleren. Hij wilde dat NASA ging werken aan een nieuwe generatie raketten. De booster lijkt nog net in dat idee mee te kunnen. Volgens experts is de ontwikkeling ervan – ook in het nieuwe beleid – relevant. De eerste test van deze booster vond vorig jaar september plaats.

Twee minuten lang vliegen de vlammen uit de booster. In diezelfde periode meten zo’n 760 instrumenten diverse waarden en houdt NASA de adem in.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd