NASA stuurt twee sondes naar de maan

Het had eigenlijk vrijdag al moeten gebeuren, maar het werd een dagje later. En nu is GRAIL dan echt onderweg.

NASA lanceerde dit weekend twee ruimtesondes die samen de naam GRAIL (Gravity Recovery and Interior Laboratory) dragen. De twee sondes moeten de zwaartekracht op de maan gaan bestuderen en zo een beter beeld geven van de samenstelling ervan. Uiteindelijk hopen de onderzoekers ook meer te weten te komen over het ontstaan van de maan.

WIST U DAT…

…China van plan is om snel naar de maan te gaan?

Ook kunnen de kaarten die we nu hebben van de maan door de missie verbeterd worden. En dat is weer heel nuttig voor toekomstige missies. Op relatief korte termijn zullen er weer bemande missies naar de maan worden uitgevoerd en dan zijn gedetailleerde kaarten handig.

Overigens duurt het wel even voor de twee ruimtesondes bij de maan aankomen. Naar verwachting arriveren ze er pas op nieuwjaarsdag. Dat komt doordat ze eerst nog een andere bestemming hebben: NASA stuurt ze naar Lagrangepunt 1 tussen de aarde en de zon. De route aarde-Lagrangepunt 1-maan is namelijk een stukje efficiënter als het gaat om het energieverbruik van de sondes en bespaart niet alleen brandstof, maar ook geld.

Bronmateriaal

"Probes launch to study moon's interior" - Newscientist.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / Sandra Joseph / Don Kight (via NASA.gov).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd