NASA stuurt met de snelheid van het licht een bekend hiphop lied de ruimte in

Het lied ‘The Rain (Supa Dupa Fly)’ legde in slechts 14 minuten een afstand van 254 miljoen kilometer van de aarde naar Venus af.

Dat NASA en andere ruimtevaartorganisaties of -bedrijven er lol in hebben om soms berichten of voorwerpen de ruimte in te sturen, weten we al langer. Zo lanceerde Elon Musk een heuse Tesla, die nog altijd ergens tussen de sterren zweeft. Ook bevatten de ruimtesondes Voyager 1 en Voyager 2 geluidsopnamen en groeten in verschillende talen. Nu heeft NASA weer een boodschap de ruimte in gezonden: het lied ‘The Rain (Supa Dupa Fly)’ van hiphop artiest Missy Elliott.

Hiphop lied
Het lied legde een reis van ongeveer 254 miljoen kilometer af van de aarde naar Venus, de favoriete planeet van de artiest. Doordat het met de snelheid van het licht werd verzonden, duurde het slechts 14 minuten voordat het radiosignaal de planeet bereikte. De transmissie vond plaats dankzij NASA’s Deep Space Network, via de 34-meter brede radioantenne van Deep Space Station 13 (DSS-13). Grappig genoeg staat DSS-13 ook bekend onder de bijnaam Venus.

Meer over NASA’s Deep Space Network
Het Deep Space Network (DSN) is het grootste en meest gevoelige telecommunicatiesysteem van NASA’s Space Communications and Navigation-programma. Het beschikt over een serie gigantische radioantennes waarmee het mogelijk is om ruimtevaartuigen te volgen, commando’s te versturen en wetenschappelijke gegevens te ontvangen van missies naar de maan en verder weg in het zonnestelsel. Kortom, DSN fungeert als de belangrijkste communicatielink tussen de aarde en ruimtevaartuigen in de diepe ruimte. Het netwerk bestaat uit complexen van grote schotelantennes die strategisch zijn geplaatst over de hele wereld, zoals in Californië (VS), Madrid (Spanje) en Canberra (Australië). Deze locaties zijn zo gekozen dat er continu communicatie mogelijk is met ruimtevaartuigen, ongeacht hun positie ten opzichte van de aarde.

Dankzij NASA’s Deep Space Network heeft de muziek van Elliott zich dus verspreid naar een andere wereld. “Ik kan nog steeds niet geloven dat ik de ruimte in ben gegaan,” zegt Elliott. “The Rain (Supa Dupa Fly) is zelfs het allereerste hiphop lied is dat ooit de ruimte in is gestuurd. Ik koos Venus omdat het kracht, schoonheid en empowerment symboliseert. Ik voel me enorm vereerd om mijn kunst en boodschap te kunnen delen met het universum.”

Keuze
Dat er voor het lied van Elliott is gekozen, kan NASA goed verklaren. “Zowel de verkenning van de ruimte als de kunst van Missy Elliott hebben altijd grenzen verlegd,” vertelt Brittany Brown van NASA. “Missy staat bekend om het integreren van ruimtegerelateerde verhalen en futuristische beelden in haar muziekvideo’s, dus de gelegenheid om samen te werken aan iets ‘buitenaards’ is echt passend.” Tot nu toe is slechts één ander lied met behulp van DSN de ruimte in gestuurd. Elliott’s lied is zoals gezegd wel het eerste hiphop lied dat de ruimte heeft bereikt.

Venus
Door dit lied te verzenden, zet NASA Venus opnieuw in de schijnwerpers. En dat zal de komende tijd ook wel zo blijven. NASA heeft namelijk plannen om Venus op een bezoekje te trakteren. Allereerst zal in 2029 de DAVINCI-missie gelanceerd worden. Met deze missie wil NASA de samenstelling van de Venusiaanse atmosfeer gaan bestuderen om te begrijpen hoe deze gevormd en geëvolueerd is. Vervolgens volgt de VERITAS-missie in 2031, die als doel heeft om het oppervlak van Venus in kaart te brengen. Maar ook de Europese ruimtevaartorganisatie reist naar ons ‘kwaadaardige tweelingzusje’ af. Aan het begin van de jaren 2030 zal namelijk de Envision-missie worden gelanceerd. De Europese ruimtevaartorganisatie wil proberen te achterhalen waarom Venus en de aarde zo verschillend zijn geëvolueerd. Wat heeft Venus bijvoorbeeld in het verleden te verduren gekregen waardoor de planeet in zijn hedendaagse onaangename toestand terecht is gekomen? Voorspelt dit bovendien het lot van de aarde als deze ook een catastrofaal broeikaseffect zou ondergaan?

Het besluit van NASA om Elliott’s lied de ruimte in te sturen, is zowel een artistiek als symbolisch gebaar. Door haar muziek naar Venus te verzenden, verenigt NASA kunst en ruimteverkenning. Tegelijkertijd is het een manier om culturele expressie naar de kosmos te brengen. En hoewel de kans op buitenaardse wezens op Venus klein lijkt, is het verleidelijk om te denken dat het signaal misschien toch wel ergens daarbuiten wordt opgevangen en begrepen…

Bronmateriaal

"NASA Transmits Hip-Hop Song to Deep Space for First Time" - NASA
Afbeelding bovenaan dit artikel: clavivs van Getty Images (via Canva Pro)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd