NASA stelt ruimtewandeling uit

NASA heeft de eerste van twee ruimtewandelingen die bedoeld zijn om het koelsysteem aan boord van het ISS te repareren, uitgesteld. De eerste ruimtewandeling vindt nu een dag later plaats: morgenochtend om 10.55 uur (GMT). Het uitstel geeft NASA meer tijd om zich gedegen voor te bereiden.

Afgelopen weekend viel het koelsysteem aan boord van het ISS uit doordat één van de ammoniakpompen het had begeven. Dat leverde geen direct gevaar op voor de bemanning, maar vroeg wel om adequaat optreden.

Oefenen
De afgelopen week heeft de bemanning van het ISS en een ploeg op aarde de ruimtewandelingen voorbereid. Laatstgenoemden deden dat door de ruimtewandeling alvast te oefenen in NASA’s Neutral Buoyancy Laboratory (NBL). Zij kwamen echter tijd tekort om alle details omtrent de oefening uit te werken. NASA geeft hun daarom een dagje extra.

Ruimtewandeling
De astronauten Doug Wheelock en Tracy Caldwell Dyson verwijderen de kapotte pomp aanstaande zaterdag. Ook plaatsen ze alvast een nieuwe pomp. Tijdens de tweede ruimtewandeling op woensdag wordt de nieuwe pomp dan aangesloten.

Lastig
Het werk dat Wheelock en Dyson wacht, is een hele uitdaging: de druk in de buisjes met ammonia is tijdens de operatie hoog, waardoor deze wat stijf zijn. Dat maakt het koppelen ervan niet gemakkelijk. NASA houdt er rekening mee dat de bemanning wellicht in contact komt met de ammoniak en dat de ruimtewandeling stilgelegd moet worden.

Normaal gesproken mag een reparatie aan boord van het ISS twee weken op zich laten wachten, maar NASA heeft van begin af aan laten weten dit snel af te willen handelen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd