NASA staakt pogingen om contact te maken met Marslander

Het is officieel. Phoenix wordt niet meer wakker. Deze Marslander landde op 25 mei 2008 op de Rode Planeet. Sinsdien heeft hij met succes vijf maanden lang gewerkt, maar daarna, toen het zonlicht op de noordelijke locatie van de lander afnam, heeft Phoenix het laten afweten.

Nu meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA dat ze de pogingen om contact te krijgen met Phoenix heeft gestaakt. Wetenschappers verwachtten dat de Phoenix de strenge winter op Mars niet zou overleven, maar probeerden niettemin contact te krijgen. Odyssey probeerde de afgelopen maanden al meer dan tweehonderd keer om contact te krijgen met de Marslander. Zonder succes.

Een ruimtesonde die boven de planeet cirkelt heeft een foto gemaakt van de lander, die doet vermoeden dat de zonnepanelen van Phoenix door ijs zijn beschadigd. Ook is te zien dat de schaduw van de lander zelf is veranderd, waarschijnlijk als gevolg van honderden kilo’s bevroren koolstofdioxide, waardoor de zonnepanelen van de Phoenix zijn verbogen of gebroken.

“Dat plaatje laat de reden zien waarom we nog niets van de lander hebben vernomen”, vertelt Peter Smith van de universiteit van Arizona.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd