NASA-satelliet fotografeert gevolgen tsunami

Hoe groot is de schade die de Japanse tsunami heeft aangericht? Het is nog te vroeg om deze vraag concreet te beantwoorden, maar het is zeker dat de schade zeer groot is. Ook op satellietfoto’s is te zien hoe verwoestend de tsunami is geweest, zoals op de bovenstaande foto van NASA’s Terra-satelliet.

Zoals u kunt zien staan de witte stranden (zie foto links uit 2001) nu volledig onder water (zie foto rechts, gemaakt op 12 maart 2011). Daarnaast is te zien dat het kustgebied kampt met overstromingen, zelfs op een afstand van vier kilometer van de kust. Bekijk hier een grotere versie van de foto.

De foto bestrijkt een gebied ter grootte van 78 bij 104 kilometer. Om u een idee te geven van hoe groot dat is: stel, boven in beeld bevindt zich de stad Amsterdam, dan is onderaan nog net de Belgische grens zichtbaar. Of voor de Belgen: stel, midden in beeld is Brussel zichtbaar, dan vallen zowel de noordelijke als de zuidelijke grens van België nog op de satellietfoto.

Japan werd afgelopen vrijdag getroffen door een zware zeebeving en een verwoestende tsunami. Door de tsunami zijn duizenden mensen om het leven gekomen en zijn honderdduizenden mensen dakloos geworden. Dit weekend werd bekend dat Japan door de zware aardbeving 2,5 meter is verplaatst.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd