De WISE-satelliet maakte tot nu toe foto’s van miljoenen sterren, sterrenstelsels en asteroïden. Tot nu toe bleven veel van deze foto’s achter slot en grendel. NASA heeft echter besloten om het archief van WISE online te gooien, zodat iedereen vanuit zijn huiskamer het heelal kan verkennen.
WISE werd gelanceerd op 14 december 2009. Sinds de lancering maakte de infraroodsatelliet al meer dan 2,7 miljoen foto’s van allerlei objecten. “Vanaf vandaag kijken duizenden nieuwe ogen naar gegevens van WISE. Ik verwacht veel verrassingen”, zegt Edward Wright van de universiteit van Californië.
Non-actief
Sinds februari 2011 is WISE op non-actief gezet. De infraroodtelescoop had te weinig koelvloeistof om de infrarooddetectoren op temperatuur te houden, waardoor de prachtige carriere vroeg werd beëindigd. Toch ontdekte wetenschappers in een jaar tijd negentien nieuwe kometen en 33.500 asteroïden met WISE.
57 procent
Het eerste gegevenspakket van WISE omvat 57 procent van de gehele hemel. Dit pakket kan iedereen openen. De rest van de gegevens zal begin volgend jaar worden vrijgegeven. Wellicht worden er duizenden nieuwe objecten ontdekt door universiteiten, instellingen en amateurs.
Archief
Neem een kijkje in het archief en ga naar de website van WISE.