NASA past landingsplaats Marsrover Curiosity iets aan

NASA heeft Curiosity opdracht gegeven om veel dichter bij de eindbestemming te landen dan gepland. En dat maakt de landing van de Marsrover zo mogelijk nog spannender…

Marsrover Curiosity vertrok in november 2011 en komt naar verwachting op 5 augustus 2012 op Mars aan. Daar moet Curiosity zich naar Mount Sharp, in het midden van de Gale-krater begeven voor onderzoek.

Minder tijd
Dankzij de aangepaste landingsplek moet dat laatste deel van de reis nu minder tijd in beslag nemen. Curiosity landt namelijk dichter bij zijn eindbestemming. Maar dat betekent ook dat de Marsrover dichter bij de berg landt en die berg kan tijdens de landing een gevaar vormen. Toch durft NASA dat risico te nemen. De ruimtevaartorganisatie heeft namelijk meer dan ooit vertrouwen in de technologie die ervoor moet zorgen dat Curiosity veilig landt. De technologie zou in staat zijn om veel dichter bij Mount Sharp te landen, zonder de berg te raken.

WIST U DAT…

…Curiosity ook onderweg al wat werk verzet heeft?

Sneller
“We verkleinen de afstand die we na het landen moeten rijden met ongeveer de helft,” legt onderzoeker Pete Theisinger uit. “Daardoor kunnen we maanden eerder dan gepland bij de berg aankomen.” “We bereiden de succesvolle landing van Curiosity al jarenlang voor en alles ziet er goed uit,” benadrukt onderzoeker Dave Lavery. “Maar landen op Mars brengt altijd risico’s met zich mee, dus succes is niet gegarandeerd. Zodra we op de grond staan, gaan we zorgvuldig verder. We hebben tijd zat, aangezien Curiosity langer meegaat dan de ongeveer 90 dagen durende missies van NASA’s Mars Exploration Rovers en de Phoenix Lander.”

In het verleden zijn al verschillende Marsrovers naar Mars gestuurd, waarvan alleen Marsrover Opportunity tot op heden actief is. Curiosity onderscheidt zich op diverse vlakken van eerdere Marsrovers. Zo is deze aanzienlijk groter en landt deze ook op heel andere wijze dan eerdere Marsrovers. Eenmaal op Mars aangekomen gaat Curiosity onder meer boren in gesteenten. Die gesteenten onderzoekt Curiosity vervolgens zelf met behulp van instrumenten aan boord van de Marsrover. Ook mogen we mooie foto’s verwachten: Curiosity is uitgerust met krachtige camera’s die kunnen fotograferen en (in HD) kunnen filmen. Nieuwsgierig naar de futuristische landing en de missie van Curiosity? Bekijk onderstaand filmpje!

Bronmateriaal

"NASA Mars Rover Team Aims for Landing Closer to Prime Science Site" - NASA.gov
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd