NASA lanceert supergoedkope satellieten: drie smartphones

phonesat

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft met succes mogelijk de goedkoopste satellieten ooit gelanceerd. Het gaat om drie satellieten die voor het grootste deel uit smartphones bestaan.

Het is een experiment: NASA wil achterhalen of een smartphone die qua kwaliteit vergelijkbaar is met de smartphone in uw broekzak, in staat is om dienst te doen als satelliet. Als het experiment goed verloopt, is het niet ondenkbaar dat smartphones in de toekomst worden ingezet om vanuit de ruimte onderzoek te doen naar de atmosfeer of de aarde. “Smartphones bieden een schat aan mogelijkheden als het gaat om het inzetten van vliegende, kleine, goedkope, krachtige satellieten die voor onderzoek naar de atmosfeer of de aarde, de communicatie of andere activiteiten in de ruimte worden gebruikt,” vertelt onderzoeker Michael Gazarik.

Nieuwe generatie
En omdat de satellieten relatief goedkoop zijn, is onderzoek doen in de ruimte niet alleen meer weggelegd voor grote ruimtevaartorganisaties. “De (satellieten, red.) openen de ruimte voor een nieuwe generatie commerciële en academische gebruikers en burgers.”

WIST U DAT…

…India onlangs nano-satellieten lanceerde?

Een koopje
NASA trok voor de bouw van de satellieten (ook wel phonesats genoemd) tussen de 3500 en 7000 dollar uit. De kosten vallen zo laag uit, omdat gebruik gemaakt wordt van bestaande hardware, afkomstig uit de HTC Nexus One. Wel werden aan de phonesat een aantal extra componenten toegevoegd. Onder meer een extra accu en een sterkere radio. De smartphone werd tevens zo aangepast dat deze geen telefoontjes en sms’jes kan versturen of ontvangen. Welbeschouwd doet de smartphone dienst als computer aan boord van de satelliet.

NASA lanceerde de drie phonesats aan boord van de Antares-raket die afgelopen zondag het luchtruim koos. Inmiddels is duidelijk geworden dat de lancering een succes was: de satellieten hebben al een teken van leven richting de aarde gestuurd. Het is de bedoeling dat de satellieten ongeveer twee weken in een baan om de aarde blijven draaien. In die periode zullen ze onder meer foto’s van de aarde maken.

Bronmateriaal

"NASA Successfully Launches Three Smartphone Satellites" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd