NASA stuurt sondes naar één van de gevaarlijkste plekjes in het nabije heelal

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft vanmorgen met succes twee ruimtesondes gelanceerd. De sondes zijn onderweg naar de Van Allen-gordels: een plek die alle sondes hiervoor liever vermeden.

Eigenlijk stond de lancering van de twee sondes – die ook wel bekend staan als de Radiation Belt Storm Probesvorige week al gepland. Maar technische problemen zorgden er toen voor dat de lancering op het laatste moment werd afgeblazen. Goed weer en een gebrek aan technische problemen zorgde er voor dat er vandaag wel gelanceerd kon worden. Met een Atlas V-raket werden de sondes de lucht in geschoten.

WIST U DAT…

Over niet al te lange tijd zullen de sondes op hun eindbestemming arriveren: de Van Allen-gordels. Deze gordels worden ook wel stralingsgordels genoemd. Ze bestaan uit geladen deeltjes en vormen daarmee een risico voor eigenlijk elke ruimtemissie die hier in de buurt komt. Deze nieuwste missie zoekt het gevaar echt op en belooft heel spannend te worden. “De meeste ruimtevaartuigen proberen de stralingsgordels te vermijden en wij gaan door het hart van de gordels vliegen,” vertelt onderzoeker Nicky Fox.

Maar het is alle risico’s meer dan waard. De onderzoekers hopen dankzij de missie meer te weten te komen over de invloed die de zon en de deeltjes die deze uitspuugt op onze aarde heeft.

Bronmateriaal

"Successful Liftoff; Flight Enters Coast Phase" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van NASA TV.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd