NASA laat zien hoe vreemd de winter van 2013/2014 werkelijk is

winter

Het is een gekke winter. Terwijl in Nederland de mussen nog net niet van het dak vallen, is het in het oosten van de VS extreem koud. Twee mooie kaartjes, gemaakt door NASA, laten prachtig zien hoe gek deze winter – in vergelijking met de tien winters hiervoor – werkelijk is.

Het is ongebruikelijk warm in Europa. Zo warm dat sommige doemdenkers zelfs vermoeden dat er tegen de tijd dat de winterspelen aanbreken te weinig sneeuw in Sochi ligt. Ondertussen is het in Noord-Amerika (en dan met name de oostkust) ongebruikelijk koud.

Twee kaartjes – gemaakt met behulp van satellieten – laten duidelijk zien dat het een beetje een gekke winter is. Op de kaartjes ziet u in hoeverre de temperaturen dit jaar afwijken ten opzichte van de gemiddelde temperatuur in dezelfde tijd tussen 2001 en 2010. De rode temperaturen liggen hoger dan dat gemiddelde (hoe roder, hoe hoger) en de blauwe temperaturen liggen lager.

Afbeelding: NASA Earth Observatory / Jesse Allen.
Afbeelding: NASA Earth Observatory / Jesse Allen.

Het vreemde winterweer heeft met name in de Verenigde Staten het klimaatdebat opnieuw leven ingeblazen. Want bewijzen de extreem lage temperaturen niet dat klimaatverandering een mythe is? Of zijn de extremen juist het resultaat van onder meer klimaatverandering? Paul Newman, werkzaam aan NASA’s Goddard Space Flight Center, kan daar kort over zijn. “Het is verleidelijk om individuele weersituaties aan de brede discussie omtrent klimaatverandering te linken.” Maar: “Uitzonderlijke gebeurtenissen zoals deze zijn geen bewijs voor of tegen klimaatverandering.” Weer en klimaat zijn namelijk processen met een totaal verschillende tijdschaal en daardoor is het lastig om op vrij korte termijn verbanden tussen die twee te zien.

Afbeelding: NASA Earth Observatory / Jesse Allen.
Afbeelding: NASA Earth Observatory / Jesse Allen.

Bronmateriaal

"What Goes Around Comes Around" - NASA.gov
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA Earth Observatory / Jesse Allen.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd