NASA laat vanavond een helikopter crashen en u kunt het live volgen!

dummie

NASA gaat vanavond (Nederlandse tijd) een dertien meter lange helikopter laten crashen. En u hoeft daar niets van te missen: NASA zendt de crash van de onfortuinlijke helikopter namelijk live uit.

Het lijdend voorwerp van dit alles is een oude helikopter van de marine, met daarin dertien dummies. De helikopter is voor de crash uitgerust met zo’n veertig camera’s die nauwkeurig vast gaan leggen wat er met de helikopter en de dummies aan boord gebeurt wanneer er een crash plaatsvindt.

De helikopter. Afbeelding: ASA Langley / David C. Bowman.
De helikopter. Afbeelding: ASA Langley / David C. Bowman.

Wit met zwarte stippen
Wat opvalt aan de helikopter is dat deze in tegenstelling tot andere helikopters van de marine niet grijs van kleur is. Onderzoekers hebben de helikopter aan één kant wit geverfd en van vele zwarte stippen voorzien. En dat heeft natuurlijk een reden. Hele snelle camera’s gaan straks de crash filmen. Deze camera’s leveren tot wel 500 beelden per seconde af. Elk stipje op de helikopter komt op die beelden terug en dus kunnen onderzoekers straks nauwkeurig achterhalen hoe verschillende delen van de helikopter zich tijdens de crash hielden.

Op het moment dat de helikopter crasht, heeft deze een snelheid van 48 kilometer per uur. Als zo’n crash in het echt plaats zou vinden, zou deze zeer ernstig zijn, maar de mensen aan boord van de helikopter zouden de crash wel kunnen overleven.

Xbox Kinect
Naast alle camera’s en dertien dummies bevindt zich nog iets aan boord van de onfortuinlijke helikopter. “We installeerden een Xbox Kinect in de helikopter,” vertelt onderzoeker Justin Littell. “We willen achterhalen of dit apparaat gebruikt kan worden om de bewegingen van de dummies te volgen.”

Doel
Het spectaculaire experiment heeft een duidelijk doel. NASA wil met de gegevens die de crash oplevert, een bijdrage leveren aan een beter ontwerp van helikopters. Dat moet uiteindelijk resulteren in een helikopter die meer passagiers en meer bagage kan vervoeren en dat ook nog eens groener, sneller, stiller en veiliger doet.

Zoals gezegd is het allemaal live te volgen. En wel vanaf 19.00 uur vanavond (Nederlandse tijd), via deze site.

Bronmateriaal

"NASA to Crash Test Helicopter to Study Safety" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA Langley / David C. Bowman.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd