NASA krijgt meer geld, maar moet maanplan schrappen

Maandag was het nog een gerucht; nu is het officieel. NASA gaat geen maanbasis op de maan bouwen. Een plan dat tot nu toe 9,1 miljoen dollar kostte, schuift president Obama abrupt aan de kant. Wel krijgt NASA de komende zes miljard dollar extra om een nieuwe koers te varen.

De zes miljard dollar moet o.a. besteed worden aan het verlengen van het internationale ruimtestation tot 2020. “We kunnen niet én het ruimtestation onderhouden én een maanbasis bouwen”, zegt John Logsdon, die Obama adviseert met betrekking tot het ruimtevaartbeleid. “Dat is wat de maanmissie aan het eind van dit decennium de das omdoet.”

Hoewel er geen bemande maanbasis komt in 2020, gaat NASA wel door met het ontwikkelen van een flexibele weg voor bemande ruimtevaart. Waarschijnlijk reizen astronauten binnen enkele decennia naar een nabij asteroïde, een Martiaanse maan of de maan. Maar nergens zal een ruimtebasis worden gerealiseerd.

Waarschijnlijk moet NASA ook meer geld besteden aan aardse wetenschappelijke projecten, zoals het onderzoeken van klimaatverandering. Maandag wordt het plan van Obama definitief onthuld. Dan zullen de nieuwe doelen van NASA bekend worden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd