NASA krijgt geld om naar Mars te gaan

Het Amerikaanse Congress heeft een nieuw budgetplan voor NASA goedgekeurd. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie mag in 2011 negentien miljard dollar besteden. Tot 2013 mag NASA zelfs 58 miljard dollar uitgeven. Wat de ruimtevaartorganisatie gaat doen? Volgend jaar een extra spaceshuttle lanceren en daarna het zonnestelsel in.

President Obama zette in april dit jaar een nieuwe koers uit voor NASA. Hij wil binnen drie decennia astronauten in een baan om Mars krijgen. Maar eerst wachten er andere doelen, zoals een maanlanding en een landing op een asteroïde.

Shuttles met pensioen
Er zouden nog twee shuttlemissies plaatsvinden, maar daar wordt er nog eentje aan toegevoegd. Nog drie missies en dan gaan alle spaceshuttles met pensioen. NASA verwacht dat de laatste vlucht in juni 2011 plaatsvindt. Waarschijnlijk gaat Atlantis het shuttleprogramma afsluiten.

Zware raket
“Onze toekomst in de ruimte is niet een baan om de aarde”, zei Congresslid Pete Olsen gisteren tijdens de persconferentie. “We moeten verder kijken. Met een nieuwe zware raket kunnen we het heelal verkennen.” De ontwikkeling van deze zware raket begint in 2015.

Naar Mars en verder?
In de toekomst gaan astronauten naar de maan, een asteroide en naar Mars. Astronauten brengen waarschijnlijk rond het jaar 2025 een bezoekje aan een asteroide. In de jaren ’30 van deze eeuw gaan mensen voor het eerst naar Mars.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd