NASA komt met regels voor ruimtetaxi’s

NASA heeft nog twee, hooguit drie troefkaarten en dan zit het erop: geen spaceshuttles meer naar het ISS. Dat betekent dat astronauten voor hun vervoer afhankelijk zijn van ‘ruimtetaxi’s’ van onder meer commerciële organisaties. NASA geeft het met moeite uit handen en lanceert voor een ieder die astronauten wil gaan vervoeren 39 pagina’s met strenge regelgeving.

NASA wil er zeker van zijn dat astronauten bij andere ruimtevaartorganisaties in goede handen zijn. Sterker nog: er wordt geëist dat ruimtevaartuigen nog een tikje veiliger zijn dan de huidige spaceshuttle.

Regels
Daarnaast stelt NASA dat de kans dat een bemanning tijdens de lancering of landing verloren gaat, nooit groter mag zijn dan één op duizend. Ook moet het ten allen tijde mogelijk zijn om een ruimtevaartuig handmatig te besturen. En ook vanaf aarde moet het ruimtevaartuig bepaalde bevelen kunnen opvolgen.

WIST U DAT…

…er weer scheuren zijn gevonden nabij de brandstoftank van spaceshuttle Discovery?

FAA
NASA is niet de enige organisatie die zich zorgen maakt. De FAA – Amerikaanse luchtvaartautoriteit – volgt naar verwachting binnenkort met een set regels. Bent u van plan om astronauten te gaan vervoeren? Of gewoon nieuwsgierig? U vindt een compleet overzicht van de regels hier.

NASA lanceert dit jaar nog twee spaceshuttles. Mogelijk komt daar nog één extra vlucht bij, maar daarna is het klaar en gaan alle spaceshuttles met pensioen.

Bronmateriaal

"NASA unveils rules for space taxis" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd