NASA komt met nieuwe plannen

Gisteren heeft NASA de ideeën voor een gloednieuw ruimteprogramma bekend gemaakt. De ruimtevaartorganisatie zal zich gaan richten op het ontwikkelen van de technologie die nodig is om mensen naar Mars te sturen. De nieuwe plannen vormen een mooi alternatief nu de spaceshuttle eind dit jaar verdwijnt.

Niet alleen Mars, ook het promoten van commerciële ‘ruimtetaxi’s’ en het plaatsen van satellieten die de klimaatverandering in de gaten moeten houden, staat op het verlanglijstje van NASA, zo werd gisteren bekend. De nieuwe plannen moeten het verlies van de spaceshuttle zo goed mogelijk opvangen. Aan het einde van dit jaar komt het shuttleprogramma tot een einde en dat kost duizenden banen.

Nieuw onderzoek
Het nieuwe programma zou zich over tien onderzoeksgebieden binnen NASA uitstrekken. Het Johnson Space Centre in Houston gaat zich voor 4 miljard dollar bezighouden met het demonstreren van de nieuwe technologieën. Het Kennedy Space Centre in Florida heeft 5,8 miljard dollar nodig om private organisaties te helpen hun eigen ruimtevaartorganisatie draaiende te krijgen en houden. De centra in Maryland, Californië en Ohio gaan zich bezighouden met satellieten die de aarde, de klimaatverandering en de gevolgen daarvan monitoren.

Meer geld
President Barack Obama heeft voorgesteld om het jaarlijkse budget van NASA in oktober eenmalig met twee miljard te verhogen. Volgens NASA-baas Charles Bolden biedt dat mooie mogelijkheden, waaronder meer werkgelegenheid. “We breiden het aantal programma’s uit, zodat we mensen die geïnteresseerd zijn in betrokkenheid bij het ruimteprogramma aan het werk kunnen houden.”

“Zijn we in staat om iedereen die aan de shuttles werkte te behouden? Nee, dat zijn we niet, maar dat was ook nooit het idee.” Volgens Bolden neemt de werkgelegenheid binnen de technologische sector in geheel de Verenigde Staten af en vormt NASA daar simpelweg geen uitzondering op.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd