NASA kiekt komeet van de eeuw

ison

NASA heeft foto’s gemaakt van de komeet C/2012 S1. Eind dit jaar gaat de komeet hoogstwaarschijnlijk voor een fraai schouwspel zorgen: het is één van de helderste kometen van deze eeuw en zou vanaf de aarde met het blote oog zichtbaar moeten zijn.

Ruimtevaartuig Deep Impact heeft de komeet nu gefotografeerd. Op het moment dat de sonde de foto’s maakte, bevond deze zich op zo’n 793 miljoen kilometer van C/2012 S1.

Het zonnestelsel in
De komeet werd in september vorig jaar ontdekt. Wetenschappers brachten kort daarna de baan van de komeet in kaart en ontdekten dat deze eind dit jaar door het hart van ons zonnestelsel zal jagen. De komeet vormt daarbij geen bedreiging voor de aarde: de afstand tussen onze planeet en de komeet blijft groter dan 60 miljoen kilometer.

De baan die de komeet straks gaat volgen. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech.
De baan die de komeet straks gaat volgen. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech.

Een staartje
Wel mogen we een mooie show verwachten. Het is namelijk voor het eerst dat de komeet door het binnenste van ons zonnestelsel jaagt en zo dicht bij de zon in de buurt komt. Dat betekent dat het oppervlak van de komeet nog nooit is ‘schoongemaakt’ en veel vluchtig materiaal bevat. Wanneer de zon de komeet verwarmt, zal gas en ijs aan de komeet ontsnappen. Dat is hoogstwaarschijnlijk vanaf de aarde zichtbaar: we zien dat de komeet een staart heeft en het lijkt alsof deze een atmosfeer bezit.

De beelden
De nieuwe beelden die Deep Impact nu van de komeet gemaakt heeft, vertellen ons veel over C/2012 S1. Hoewel deze zich nu nog meer dan 760 miljoen kilometer van de zon verwijderd weet, begint deze al een staartje te krijgen. De staart is reeds meer dan 64.400 kilometer lang.

NASA heeft de beelden die Deep Impact maakte, gebundeld en er een filmpje van gemaakt. Het resultaat daarvan ziet u hieronder.

Bronmateriaal

"" - xx
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Remanzacco Observatory (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd