NASA: ‘ISON lijkt dood te zijn, maar alleen Hubble kan de overlijdensverklaring tekenen’

ison

Op basis van de beelden van diverse zonneobservatoria stelt NASA dat het waarschijnlijk is dat komeet ISON het loodje gelegd heeft. Maar: er is nog niets zeker. Pas wanneer ruimtetelescoop Hubble later deze maand de ogen op ISON (of wat daarvan over is) richt, weten we zeker of de komeet nog leeft of niet.

Komeet ISON scheerde eind vorige week langs de zon. Een kamikazeactie: het was maar zeer de vraag of de komeet het overleven zou. Even leek het er niet op. Maar later kwam de komeet – of een restant ervan – toch weer tevoorschijn. En de komeet – of het restant – bleek zelfs even weer helderder te worden. Een goed teken. Maar al snel daarna nam de helderheid af en was de komeet op beelden van zonneobservatoria niet langer een heldere vlek met daarachter een staartje, maar een smoezelig vlekje dat steeds slechter zichtbaar werd (zie ook de afbeelding hierboven).

WIST U DAT…

…Hubble eerder al prachtige foto’s van ISON maakte?

“Er is geen twijfel dat de komeet tijdens zijn scheervlucht langs de zon kleiner is geworden en er is geen twijfel over mogelijk dat iets de scheervlucht overleefd heeft en weer terug de ruimte in geschoten is,” stelt NASA nu. “De vraag blijft of de heldere vlek die we van de zon vandaan zagen bewegen simpelweg puin was of dat er toch nog een kleine kern was overgebleven. Desalniettemin lijkt het nu heel waarschijnlijk dat het enkel om stof gaat.” Het zou betekenen dat de komeet de ontmoeting met de zon niet overleefd heeft.

Maar, zelfs NASA met al haar machtige satellieten en observatoria houdt een slag om de arm. “Door de veranderingen in helderheid te bestuderen, kunnen wetenschappers inschatten of er een kern is of niet, maar we weten het pas zeker als ruimtetelescoop Hubble later deze maand zijn waarnemingen doet.”

Bronmateriaal

"NASA Investigating the Life of Comet ISON" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door ESA / NASA / SOHO / SDO / GSFC.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd