NASA houdt Russische bosbranden in de gaten

Rusland heeft het deze zomer zwaar te verduren. Hevige bosbranden teisteren het grote land. Op dit moment is 1.800 vierkante kilometer land in as gelegd. 52 mensen zijn om het leven gekomen, meer dan 2.000 huizen zijn verwoest. NASA’s Aqua-satelliet houdt de branden in de gaten en ziet precies hoe de situatie verergert.

Op de kaart van 21 juli is te zien dat de koolstofmonoxide-waardes boven het westen van Rusland laag zijn. Toen heersten er nog geen bosbranden. Anderhalve week later – op 1 augustus – is het gebied boven het Europese deel van Rusland rood. Hier zijn de bosbranden voor verantwoordelijk.

De honderden bosbranden in Rusland hebben een negatieve invloed op de hoofdstad Moskou. Koolstofmonoxide-concentraties in de wereldstad liggen vier keer hoger dan normaal. Te hoge concentraties kunnen zorgen voor permanente hersenschade. De kans dat de concentraties binnenkort naar beneden gaan is klein. De rookwolk van de branden heeft een lengte van 3.000 kilometer en groeit nog steeds.

Rusland kampt met bosbranden door de aanhoudende droogte. Op veel plaatsen in het land is heerst een temperatuur van bijna veertig graden Celsius. De Russen hopen op een wonder: een flinke regenbui.


Deze kaart toont in welke gebieden het nu warmer of kouder is dan normaal (vergeleken met de periode 2000 tot 2008). Rondom Moskou is het veel warmer dan de afgelopen jaren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd