NASA geeft nog meer verbluffende beelden vrij van Perseverance’ landing op Mars

Naast een panoramafoto, kun je je ook vergapen aan een prachtige korte video én geluidsfragmenten!

Het is alweer vijf dagen geleden dat NASA’s marsrover Perseverance heelhuids wist te landen op de rode planeet. En ondertussen druppelen er steeds meer unieke beelden van deze prachtige mijlpaal binnen. Minder dan 24 uur na de landing, gaf NASA al de eerste foto vrij. En nu volgt er meer. “We kunnen nu eindelijk een blik werpen op de eerste ‘seven minutes of terror’,” aldus Michael Watkins, directeur van JPL.

Panoramafoto
De eerste fraaie afbeelding waarop Perseverance pronkt, is op onderstaande panoramafoto. Op deze foto, vervaardigd door de twee navigatiecamera’s bevestigd aan de mast, is de precieze landingslocatie van de rover te aanschouwen. Ook schittert de Marsrover zelf op het plaatje, die momenteel een uitgebreide inspectie van al zijn systemen en instrumenten ondergaat.

Panoramafoto van Perseverance op Mars. Afbeelding: NASA

Naast de panoramafoto, maakte Perseverance ook nog een mooie selfie:

Selfie van Perseverance. Afbeelding: NASA/JPL-Caltech

Video
Nog spectaculairder is de nieuwe video die NASA heeft vrijgegeven. Op deze video is de volledige afdaling van Perseverance naar het Martiaanse oppervlak te zien. Zo kun je met Perseverance meekijken terwijl hij zijn parachute uitklapt, een geschikt plekje zoekt en vervolgens voorzichtig in de Jezero-krater neerstrijkt. De beelden beginnen op het moment dat de rover 11 kilometer boven het oppervlak bungelt en eindigen als de rover zijn wielen in het stoffige zand op Mars heeft gezet.


Bekijk in deze video de beelden van Perseverance’ landing op Mars.

“Deze video van Perseverance komt het dichtst in de buurt bij landen op Mars zonder zelf een ruimtepak aan te trekken,” grapt Thomas Zurbuchen van NASA. De video begint ongeveer 230 seconden nadat het ruimtevaartuig de bovenste atmosfeer van de rode planeet met een snelheid van 20.100 kilometer per uur binnendrong. Het beeld is kortstondig zwart, omdat de opname begint op het moment dat de cameralens zich nog in het parachutecompartiment bevond. In minder dan een seconde wordt de parachute uitgeklapt. Het kleine pakketje van slechts 46 bij 66 centimeter transformeert in die seconde naar een 21,5 meter grote parachute; de grootste die ooit naar Mars is gestuurd.

Landing
Vervolgens is op de beelden te zien hoe het hitteschild wordt afgeworpen nadat het succesvol Perseverance heeft beschermd tegen de verzengende temperaturen tijdens het binnendringen van de Martiaanse atmosfeer. Terwijl Perseverance het oppervlak dichter nadert, zwaait de rover zachtjes heen en weer. De rover vervolgt zijn rit naar het oppervlak enkel nog met zijn jetpack. Dit jetpack is uitgerust met raketten die gebruikt worden om de rover verder af te remmen en deze dichter naar de landingsplek te brengen. Dan, 80 seconden en 2130 meter later, leggen de camera’s de laatste manoeuvres vast. Te zien is hoe het stof en kleine steentjes opwaaien terwijl Perseverance de Martiaanse bodem steeds dichter nadert. En dan… touchdown! De beelden eindigen met de aluminium wielen van Perseverance die contact maken met het oppervlak.

Meekijken
Dankzij de video kan de hele wereld meekijken terwijl Perseverance op een andere planeet landt. Een unieke ervaring. “We hebben het camerasysteem op het ruimtevaartuig geplaatst, niet alleen om een beter begrip te krijgen van de prestaties van ons ruimtevaartuig tijdens de afdaling, maar ook omdat we het publiek willen meenemen op de rit van hun leven,” aldus Dave Gruel, hoofdingenieur bij JPL.

Geluidsfragmenten
Zelfs na deze verbluffende video zijn we er nog niet. Want ook de microfoons waar met Perseverance mee uitgerust is, hebben enkele korte geluiden opgepikt. Helaas verzamelde de microfoons geen bruikbare gegevens tijdens de landing. Wel zijn de omgevingsgeluiden in de Jezero-krater opgenomen. Op onderstaande geluidsfragmenten is een Mars-bries hoorbaar, evenals enkele mechanische geluiden van de rover.

Iconische beelden
Al met al hebben de camera’s en microfoons waar Perseverance mee uitgerust is, de landing op Mars prachtig vastgelegd. “Voor degenen die zich afvragen hoe je op Mars landt, waarom dat zo moeilijk is, of hoe cool het zou zijn om op de rode planeet neer te strijken, hoeven niet verder te zoeken,” aldus Steve Jurczyk van NASA. “Perseverance is nog maar net begonnen, maar heeft al enkele van de meest iconische beelden in de geschiedenis van de ruimteverkenning opgeleverd. Het laat het opmerkelijke hoge niveau van techniek en precisie zien dat nodig is om een voertuig te bouwen en naar Mars te laten vliegen.”

Het team zet de inspectie naar alle systemen van Perseverance voort. De komende dagen zullen de onderzoekers vijf van de zeven instrumenten controleren. Ook zullen ze met behulp van het Mars Environmental Dynamics Analyzer-instrument het weer op Mars bestuderen. Hoewel we op dit moment al over een behoorlijke verzameling foto’s, video’s en geluidsfragmenten beschikken, ligt er nog meer in het verschiet. Want de bedoeling is dat Perseverance deze week nog een 360-graden panorama van de Jezero-krater naar de aarde stuurt. We kunnen niet wachten!

Wil je meer weten over de nieuwste Marsrover? Lees dan ook ons uitgebreide achtergrondartikel, waarin je meer te weten komt over de eerste Marshelikopter en waarin je ontdekt wat Perseverance allemaal gaat doen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd