NASA geeft nieuwe foto vrij van ‘superstrakke ijsberg’

Op de foto zien we de ijsberg in volle glorie.

Eerder deze week kon je op Scientias.nl lezen dat tijdens NASA’s Operation IceBridge een wel heel bijzondere ijsberg was vastgelegd. De ijsberg – die niet in zijn geheel op de door NASA vrijgegeven foto stond – leek namelijk perfect rechte zijden en superscherpe hoeken te hebben.

En nu heeft NASA een nieuwe foto vrijgegeven waarop de ijsberg in volle glorie te zien is. Het gaat om een panorama dat is opgebouwd uit twee foto’s. “Ik vond het behoorlijk interessant,” vertelt onderzoeker Jeremy Harbeck die de foto’s maakte. “Ik zie vaak ijsbergen met relatief rechte randen, maar ik heb er nog nooit eentje gezien met twee zulke strakke hoeken.”

Afbeelding: NASA / Jeremy Harbeck.

De opmerkelijke ijsberg is waarschijnlijk zeer recent losgekomen van de Larsen C-ijsplaat. En hij is niet alleen. Want Harbeck heeft nog een ijsberg met redelijk rechte randen gespot. Je ziet ‘m op de foto hieronder. In de verte is ook ijsberg A68 – die vorig jaar loskwam van de Larsen C-ijsplaat – te zien. Daarnaast zie je links ook nog een stukje van die zeer strak afgekalfde ijsberg die eerder deze week vrijwel alle kranten haalde.

Afbeelding: NASA / Jeremy Harbeck.

Bronmateriaal

"" -

Afbeelding bovenaan dit artikel: NASA / Jeremy Harbeck

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd