NASA geeft fantastische beelden vrij van de meest ingewikkelde vlucht die de Marshelikopter tot op heden maakte

  Tijdens de vlucht waagde Ingenuity zich in het lastig toegankelijke gebied Séítah. Kijk je mee?

  Begin september voltooide Marshelikopter Ingenuity tijdens zijn dertiende vlucht één van zijn meest ingewikkelde vluchten tot nu toe. De Marshelikopter waagde zich in een vrij ruig gebied, waar het niet gemakkelijk is om op te stijgen en te landen. Toch wist Ingenuity maar liefst 160,5 seconden lang het gebied te verkennen. Benieuwd wat hij hier allemaal zag? NASA geeft nu de fantastische beelden vrij!

  Ingenuity’s dertiende vlucht
  Tijdens de dertiende vlucht van de Marshelikopter verkende hij een lastig toegankelijk gebied dat Séítah wordt genoemd. Dit gebied wordt gekenmerkt door talloze kleine zandheuveltjes en is daarmee lastig toegankelijk voor Marsrovers. Maar ook voor Ingenuity is het verkennen van dit ‘onvriendelijke gebied’ niet zonder risico. Zo zijn de systemen die Ingenuity gebruikt om zijn locatie en hoogte te bepalen, ontworpen voor vluchten boven vlak terrein. Ook kon niet worden uitgesloten dat de helikopter zou landen in een gebied dat een stuk verraderlijker is dan de zandvlaktes die eerder als landingsplek werden gekozen. En tenslotte zou tijdens de vlucht ook het telecomsysteem van de helikopter flink op de proef worden gesteld. Toch slaagde de Marshelikopter erin om de vlucht tot een goed einde te brengen en wist maar liefst 160,5 seconden in de lucht te vertoeven. Ondanks dat succes, is de vlucht met recht tot één van zijn ingewikkeldste vluchten ooit bestempeld.

  Met behulp van de Mastcam-Z (een geavanceerd camerasysteem) was marsrover Perseverance in staat om van afstand de dertiende vlucht van Ingenuity haarfijn vast te leggen. Hieronder zijn de close-upbeelden te bewonderen.

  De vlucht
  Terwijl de Marshelikopter opstijgt, is te zien hoe hij een kleine stofpluim veroorzaakt. Vervolgens stijgt Ingenuity naar de geplande hoogte van 8 meter boven de Marsgrond en voert een kleine pirouette uit; een manoeuvre waarmee de helikopter zijn kleurencamera tevoorschijn tovert. Dan kantelt Ingenuity naar voren, waardoor de stuwkracht van de rotors hem horizontaal door de ijle Marslucht duwen. Later keert de helikopter terug en landt in de buurt van waar hij opgestegen is.

  Mastcam-Z
  Perseverance heeft tevens met behulp van Mastcam-Z de vlucht van Ingenuity in een groter perspectief vastgelegd. Die beelden zijn hieronder te aanschouwen.

  Op de beelden is te zien hoe de Marshelikopter van links naar rechts en weer terug beweegt. Ook is het opstijgen en landen te zien.

  De nieuwe beelden
  “De waarde van Mastcam-Z komt echt tot uiting in deze nieuwe beelden,” zegt Justin Maki, verantwoordelijk voor de camera en beelden die Perseverance tijdens zijn Marsmissie maakt. “Zelfs op 300 meter afstand worden we getrakteerd op prachtige close-ups van het opstijgen en landen gezien door het ‘rechteroog’ van Mastcam-Z. En hoewel de helikopter niet meer is dan een klein stipje in de beelden gemaakt in groot perspectief, geeft het kijkers een idee van de omvang van de omgeving die Ingenuity verkent.”

  Ondertussen maakt de Marshelikopter zich alweer op voor zijn zestiende vlucht op de rode planeet. Tijdens deze komende vlucht zal Ingenuity naar een hoogte van 10 meter stijgen en zo’n 100 seconden in de lucht doorbrengen. De bedoeling is dat Ingenuity zo’n 116 meter aflegt en landt nabij de rand van South Séítah.

  Bronmateriaal

  "NASA’s Perseverance Captures Challenging Flight by Mars Helicopter" - NASA

  Afbeelding bovenaan dit artikel: NASA/JPL-Caltech/ASU

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd