NASA gaat 36 jaar oude ruimtesonde tot leven wekken

In augustus scheert de satelliet ISEE-3 voor het eerst in 36 jaar weer langs de aarde. Gisteren maakten we bekend dat een groep mensen vastbesloten is om het contact met deze oude vriend op te pakken. Daarvoor zijn zij een crowdfundingproject gestart. Nu blijkt dat NASA ook wil meehelpen om de satelliet te herstarten.

Het is de eerste keer in de geschiedenis van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie dat NASA van plan is om een oude satelliet nieuw leven in te blazen.

Indrukwekkende prestaties
ISEE-3 werd in 1978 gelanceerd. Het was in meerdere opzichten een baanbrekende missie. Zo was ISEE-3 de eerste sonde die plaatsnam in een Lagrangepunt. Vanuit die positie deed de sonde onderzoek naar de zonnewind. In 1984 kreeg de sonde een nieuwe missie: de komeet Giacobini-Zinner bestuderen. De satelliet vloog daarbij dwars door de staart van de komeet heen. Een primeur: ISEE-3 was de eerst satelliet die een komeet ontmoette en informatie over die komeet verzamelde. Tussen 1991 en 1997 was de sonde zo ver weg, dat communicatie onmogelijk was. ISEE-3 bleef in die periode de zon bestuderen.

ISEE-3 Reboot Project
NASA hoopt contact te leggen met de satelliet ISEE-3 om vervolgens een koerswijziging te maken. Het doel van het ISEE-3 Reboot Project is om de ruimtesonde in een stabiele baan tussen de aarde en de zon te krijgen (Lagrangepunt 1). Vervolgens zal de satelliet opnieuw gebruikt worden, net zoals in de afgelopen decennia.

Gaat het niet lukken om ISEE-3 te rebooten? Dan vliegt de satelliet langs de maan en vervolgt het zijn baan om de zon.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd