NASA fotografeert en meet de allernieuwste maankrater

maankrater

Afgelopen maart sloeg een meteoriet op de maan in. Wetenschappers hebben de beelden van voor en na die inslag nu met elkaar vergeleken en kunnen eindelijk iets zinnigs zeggen over de grootte van de krater die door de inslag ontstond.

De meteoriet die op 17 maart plaatsvond, was even wereldnieuws. Astronomen waren er namelijk getuige van hoe een ruimtesteen van ongeveer dertig tot veertig centimeter groot met een snelheid van zo’n 90.000 kilometer per uur op het maanoppervlak botste. De inslag resulteerde in een heldere explosie (bekijk de beelden hier) en deze ging de boeken in als de grootste explosie op de maan waar NASA in de afgelopen acht jaar getuige van is geweest.

Het gebied waar de meteoriet insloeg vóór en na de meteorietinslag. Afbeeldingen: NASA / GSFC / Arizona State University.
Het gebied waar de meteoriet insloeg vóór en na de meteorietinslag. Afbeeldingen: NASA / GSFC / Arizona State University.
De gevolgen van de inslag waren direct duidelijk. De meteoriet creëerde een krater. Maar om te achterhalen hoe groot die krater precies was, moesten de astronomen geduld hebben. De Lunar Reconnaissance Orbiter moest eerst beelden van de nieuwe krater maken. Daarna konden die beelden vergeleken worden met beelden van het gebied die stammen uit de periode vóór de inslag.

En dat is nu eindelijk gelukt. Uit het onderzoek blijkt dat de krater – die eerder twintig meter breed werd geschat – een diameter heeft van achttien meter.

Het onderzoek is belangrijk. Door te bestuderen welke impact een inslag op de maan heeft, kunnen de onderzoekers ook beter achterhalen hoe andere maankraters zijn ontstaan.

Bronmateriaal

"New Crater!" - ASU.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd