NASA denkt aan ruimtestation bij de maan

Terwijl bezuinigingen de ene na de andere ambitieuze missie onderuit schoffelen, blijft NASA mooie plannen bedenken.

NASA denkt erover om een tweede ruimtestation te bouwen. En wel aan de ‘achterkant’ van de maan. Het ruimtestation zou op Langrangepunt 2 moeten komen, zo weet Space.com op basis van memo’s van NASA te melden.

Bevestigd
Ondertussen heeft NASA de plannen al voorzichtig bevestigd. Het NASA Lunar Science Institute schrijft namelijk op de site dat er inderdaad gewerkt wordt aan een missie waarbij Orion – het nieuwe ruimtevaartuig van NASA – naar Lagrangepunt 2 zou reizen. Volgens de onderzoekers is het de ultieme gelegenheid om op korte termijn (binnen tien jaar tijd) toch nog een activiteit buiten een baan om de aarde te plannen.

De lagrangepunten. Lagrangepunt 2 ziet u helemaal rechts. Afbeelding: NASA.
De lagrangepunten. Lagrangepunt 2 ziet u helemaal rechts. Afbeelding: NASA.
Mijlpaal
En het moet worden toegegeven: als NASA dit voor elkaar krijgt, is het toch weer een nieuwe mijlpaal. Het betekent namelijk dat astronauten vijftien procent verder reizen dan de Apollo-astronauten deden: nog nooit bevonden mensen zich zo ver van de aarde. Ook brengen ze ruim drie keer zoveel tijd diep in de ruimte door.

Bouwen op de maan?
De missie biedt ook vanuit wetenschappelijk oogpunt veel mogelijkheden. Zo kan Orion tijdens zo’n missie grondig getest worden en kan ook achterhaald worden welke invloed zo’n tripje op astronauten heeft (denk aan de invloed van kosmische straling). Bovendien kan er vanaf deze locatie prima onderzoek worden gedaan naar de achterzijde van de maan. Ook kunnen er gemakkelijker satellieten en andere onderzoeksapparatuur op de maan worden gezet. Als het aan de wetenschappers ligt, hoeven astronauten daarvoor niet eens heel veel materialen mee te slepen. Onderzoekers proberen op dit moment namelijk te achterhalen of materialen op de maan als bouwmaterialen kunnen worden gebruikt.

Mars
Het is ongetwijfeld een zeer leerzame missie. Wat we van deze missie leren, kunnen we later weer gebruiken tijdens verre missies naar bijvoorbeeld asteroïden of Mars.

Het lijkt erop dat NASA serieus over deze missie nadenkt. Toch wil dat niet zeggen dat deze er ook komt. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft met flinke bezuinigingen te maken. Bovendien zal NASA dit niet alleen kunnen doen. Net als het ISS moet dit haast wel een internationaal project worden. Grote vraag is natuurlijk of ook andere landen of continenten iets in de missie zien.

Bronmateriaal

"NASA Eyes Plan for Deep-Space Outpost Near the Moon" - NASA.gov
"NASA Eyes Plan for Deep-Space Outpost Near the Moon" - Space.com
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd