NASA: Buitenaards leven? Nee hoor!

Wetenschapper Richard Hoover kwam de afgelopen dagen in het nieuws in verband met de vondst van buitenaardse bacterieën in drie meteorieten. NASA distantieert zich van deze claim, zo melden diverse bronnen. Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie zijn de conclusies van Hoover over de buitenaardse organismen onzorgvuldig en voorbarig.

Hoover vond chemische bewijzen voor bijzondere buitenaardse organismen. Hij publiceerde zijn artikel dit weekend in het Journal of Cosmology. Hoewel dit blad niet erg serieus wordt genomen in de wetenschappelijke wereld, staat Hoover bekend als een gerenommeerde wetenschapper. Naast het artikel van Hoover zijn foto’s te zien van kleine wezens, die wel iets weg hebben van wormen of algen. Hoover omschrijft de bacteriën als ‘autochtone fossielen’.

Niet iedereen is het met deze man eens. “Op de foto’s lijkt het alsof de wetenschapper buitenaardse bacteriën heeft gevonden, maar dat is geen hard bewijs”, legt astronoom Seth Shostak van SETI uit. “Soms denken kinderen dieren in de lucht te zien, terwijl het gewoon wolken zijn.”

En hoe zit het met de chemische bewijzen? Grote kans dat die ontstaan zijn door niet-biologische, aardse processen. “De simpelste verklaring voor de resultaten van Hoover is dat hij aardse bacteriën heeft gemeten”, aldus astrobioloog Carl Pilcher van NASA. “Niemand in de wetenschappelijke gemeenschap ondersteunt de conclusies van Hoover, zeker niemand in het onderzoeksveld van meteoriet-analyse.”

NASA-hoofdwetenschapper Paul Hertz laat weten dat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie niet achter de vondst staat. “NASA kan niet achter een wetenschappelijke claim staan als er geen toetsing heeft plaatsgevonden door andere gekwalificeerde experts”, zegt de onderzoeker tegen persbureau AP.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd