NASA blaast nieuwe kamer voor het internationale ruimtestation vandaag op

Rond 12.00 uur (Nederlandse tijd) krijg het ISS er een kamertje bij. Het enige wat daarvoor moet gebeuren? Even blazen!

Eind mei installeerde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie de Bigelow Expandable Activity Module (BEAM) aan het internationale ruimtestation. Het is een opblaasbare ruimtemodule die dus vandaag eindelijk zijn echte vorm aan gaat nemen. En dat kun je volgen via NASA TV!

Groter
Wanneer de module is opgeblazen, zal deze het ISS in één klap acht procent groter maken. De module heeft een omvang van zo’n 16 kubieke meter.

Bouw ‘m zelf!

Ter ere van de expansie van BEAM heeft NASA een patroontje vrijgegeven dat je in staat stelt om zelf een miniatuur-versie van BEAM te bouwen. Of beter gezegd: te vouwen. Het patroon doet namelijk een beroep op je origami-skills. Nieuwsgierig? Je kunt het patroontje hier downloaden. De instructies kun je hier vinden.

Experiment
Het is voor het eerst dat er in de ruimte met zo’n opblaasbare ruimtemodule wordt geëxperimenteerd. De komende twee jaar zal BEAM moeten aantonen of deze ook daadwerkelijk geschikt is voor gebruik in de ruimte. Zo wordt er onder meer gekeken of de module bestand is tegen ruimteafval en extreme temperaturen. Tevens zal moeten blijken of deze in staat is om bescherming te bieden tegen de straling van de zon.

Goedkoop
Als na twee jaar blijkt dat BEAM daadwerkelijk aan alle eisen voldoet, zullen we deze opblaasbare ruimtemodules ongetwijfeld vaker gaan zien. Ze kunnen namelijk heel klein worden opgevouwen en wegen weinig. Daardoor is het lanceren van deze ruimtemodules relatief goedkoop. In de toekomst kunnen ze niet alleen nuttig zijn voor het ISS, maar mogelijk ook een rol spelen in de kolonisatie van Mars.

Zo ziet het er straks uit als de kamer is opgeblazen. Afbeelding: Bigelow Aerospace.
Zo ziet het er straks uit als de kamer is opgeblazen. Afbeelding: Bigelow Aerospace.

Als het opblazen vandaag goed verloopt, zal begin juni voor het eerst een astronaut de kamer betreden. Over twee jaar wordt BEAM weer losgekoppeld van het ISS en zal deze richting de aarde zeilen. Wees niet bang dat ‘ie in je achtertuin landt: de module zal volledig verbranden in de atmosfeer.

Update (26 mei, 14.47 uur)
NASA begon vanmorgen vol goede moed met het opblazen van de ruimtemodule. Maar nu maakt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie bekend de missie in ieder geval voor vandaag af te breken. Wellicht dat er morgen wordt verdergegaan met het opblazen van de module. Waarom NASA gestopt is met het opblazen van de module is op dit moment nog onduidelijk. NASA belooft later met meer informatie te komen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd