NASA bestelt bemande missie naar ISS bij SpaceX

spacex

In 2017 zal een commercieel ruimtevaartbedrijf voor het eerst astronauten naar het ISS gaan brengen.

Naast SpaceX heeft ook Boeing van NASA groen licht gekregen om ruimtevluchten voor de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie uit te gaan voeren. Dat gebeurde eerder dit jaar al. Welk commercieel ruimtevaartbedrijf als eerste bemande ruimtevluchten uit gaat voeren, zal later worden bepaald.

Dragon en CST-100 Starliner
SpaceX zal astronauten met het ruimtevaartuig Dragon naar het ISS gaan brengen. Dit ruimtevaartuig wordt nu al ingezet om het ruimtestation te bevoorraden. Boeing zal ruimtevluchten uit gaan voeren met de Boeing CST-100 Starliner.

Bemande missie

Een standaard bemande missie naar het ISS zal vier astronauten en zo’n 100 kilo aan voorraden bij het ruimtestation afleveren. Het ruimtevaartuig zal vervolgens tot 210 dagen bij het ISS vertoeven als ‘reddingssloep’ mocht er iets misgaan aan boord van het ruimtestation.

2017
De komende maanden zullen zowel SpaceX als Boeing moeten aantonen dat ze er klaar voor zijn. Als ze aan alle eisen voldoen, zou de eerste bemande missie verzorgd door een commercieel bedrijf eind 2017 plaats moeten vinden.

Rusland
Wanneer SpaceX of Boeing eenmaal bemande ruimtevluchten uit gaat voeren, is dat een mijlpaal. Het betekent dat de VS het bemannen van het ISS weer in eigen handen heeft. Sinds de spaceshuttle met pensioen is gegaan, heeft NASA geen ruimtevaartuig meer dat astronauten bij het ruimtestation kan brengen en is het voor bemanning van het ISS afhankelijk van de Russen. Niet alleen heeft NASA straks dankzij SpaceX of Boeing weer de touwtjes in handen; de ruimtevaartorganisatie is ook een stuk goedkoper uit, want het vervoer van astronauten door een commercieel bedrijf is goedkoper dan wanneer de Russen het moeten doen.

Overigens moet NASA bij het inzetten van SpaceX of Boeing nog een kleine slag om de arm houden; eerst moet het voldoende geld weten te verkrijgen om de bedrijven te betalen. Lukt dat niet, dan zal de VS nog wat langer afhankelijk blijven van Rusland.

Bronmateriaal

"NASA Orders SpaceX Crew Mission to International Space Station" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door SpaceX.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd