NASA aan de slag met de trekstraal

Aliens zouden ‘m allang hebben en er mensen en koeien met in hun UFO trekken. En nu wil NASA ‘m ook: de trekstraal.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft maar liefst 100.000 dollar vrijgemaakt voor onderzoek naar de trekstraal. In totaal worden drie technieken onder de loep genomen. Dat klinkt heel futuristisch, maar dat is de trekstraal eigenlijk niet. Sterker nog: er zijn al trekstralen. Alleen verplaatsen die geen mensen, maar microscopisch kleine objecten. Deze trekstraal is beter bekend als het optisch pincet.

Mars
NASA denkt echter ietsje groter. De ruimtevaartorganisatie wil de trekstraal gaan gebruiken op bijvoorbeeld Mars. Nu moeten marsrovers nog boren om monsters te verzamelen. Dat kost veel tijd. Daarom zien onderzoekers er wel wat in om de marsrover uit te rusten met een trekstraal. Met een laser kan de rover een stukje steen doen verdampen en de trekstraal vangt de damp op die vervolgens weer bestudeerd kan worden en meer kan vertellen over de samenstelling van de steen.

WIST U DAT?

…NASA op dit moment ook werkt aan lasercommunicatie?

Drie opties
Zoals gezegd gaat NASA naar drie methodes kijken. De eerste is het optisch pincet. Deze methode heeft één nadeel: het werkt alleen als er een atmosfeer is en dus niet in een vacuüm. Een andere methode is de Bessel-straal. Hierbij wordt een ring van licht rondom moleculen geplaatst. Zo ontstaan elektrische en magnetische velden die monsters kunnen verplaatsen. Deze zou in de ruimte wel kunnen werken. Een andere optie is een trekstraal in de vorm van een kurkentrekker. Deze wordt gebruikt om monsters als het ware te vangen. De methode is heel geschikt voor in de ruimte en zou ook monsters kunnen verzamelen van objecten die wat verder weg staan.

Welke het wordt en of de trekstraal straks echt in de ruimte gebruikt gaat worden? Dat blijft nog even afwachten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd