Nare baas? Stuur ‘m naar de sportschool!

Gestreste onvriendelijke bazen kunnen het leven van hun werknemers veraangenamen door een sportschoolabonnement te nemen.

Dat concluderen Amerikaanse wetenschappers in het blad Journal of Business and Psychology. Ze baseren hun conclusies op enquêtes.

Vragenlijsten
De wetenschappers verzamelden 98 werknemers en hun bazen en lieten ze vragenlijsten invullen. De werknemers moesten aangeven hoe hun baas met ze omging. Dat ging aan de hand van stellingen. Ze kregen bijvoorbeeld de stelling ‘Mijn baas vertelt me dat mijn gedachten of gevoelens stom zijn’ of ‘Mijn baas zet me in het bijzijn van anderen voor schut’ voorgelegd en moesten aangeven in hoeverre deze klopten. De bazen deden hetzelfde met stellingen als ‘Door mijn huidige baan heb ik weinig tijd voor andere activiteiten’.

WIST U DAT…

Resultaten
Wanneer uit de vragenlijsten bleek dat de baas gestrest was dan was de kans heel groot dat de werknemers aangaven dat de baas zich op hen afreageerde. Echt verrassend was echter dat werknemers van gestreste bazen die sportten veel minder vaak aangaven getreiterd te worden door hun baas. En daarvoor hoefde de baas nog niet eens zo heel vaak te sporten. Eén of twee keer per week was al genoeg en de vorm van sport maakte niet uit.

De onderzoekers moeten concluderen dat sporten de negatieve effecten van een gestreste baas vermindert. Misschien toch niet zo’n gek idee om de baas voor zijn volgende verjaardag dat abonnement op de sportschool te geven?

Bronmateriaal

"Exercise has charms to soothe a savage boss" - Springer.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Steven Mileham (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd