Narcose brengt u in andere tijdzone

Na een algehele verdoving hebben veel mensen het idee dat ze een jetlag hebben. En dat kunnen onderzoekers nu eindelijk verklaren.

Wanneer mensen na een ingreep wakker worden, hebben ze vaak hele andere ideeën over hoe laat het is. Hun biologische klok lijkt wel overhoop te liggen. En dat is niet best, want daardoor slapen ze vaak ook slechter en door die vermoeidheid kan ook het genezingsproces langer duren.

Bijen
Onderzoekers van de universiteit van Auckland denken nu te weten hoe een verdoving ons aan een jetlag helpt. Ze baseren hun conclusies op experimenten met bijen. “Dat klinkt ongebruikelijk, maar bijen zijn een ideale soort om de perceptie van tijd mee te bestuderen,” legt onderzoeker Guy Warman uit. “Honingbijen hebben een ongelofelijk accuraat idee van tijd, waardoor ze op de juiste momenten van de dag voedsel gaan zoeken en vinden. Door naar hun gedrag te kijken, kunnen we een goed beeld krijgen van hoe laat het volgens hen is en het effect van de verdoving achterhalen. Een extra voordeel is dat hun biologische klok op een vergelijkbare manier werkt als die van zoogdieren.”

WIST U DAT…

…onze biologische klok invloed uitoefent op ons immuunsysteem?

Tijd kruipt
De bijen werden getraind om op zoek te gaan naar een specifieke voedselbron die op een bepaald moment van de dag het beste te bereiken was. Daarna kregen de bijen een veelgebruikte verdoving toegediend. Zodra de bijen wakker werden, bestudeerden de onderzoekers hun gedrag. Uit het gedrag blijkt dat de bijen dachten dat het vroeger was dan in werkelijkheid het geval was. Alsof de tijd toen ze onder narcose waren langzamer ging dan daarvoor, zo stellen de onderzoekers in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences vast.

Andere tijdzone
“Ons werk laat zien dat algehele verdoving je in een andere tijdzone brengt,” stelt Warman. Het resultaat is een gevoel dat sterk doet denken aan een jetlag. “Het vormt een wetenschappelijke verklaring voor het feit dat mensen wanneer ze wakker worden na een verdoving denken dat er slechts weinig tijd is verstreken.”

De onderzoekers hopen dat patiënten die onder verdoving een ingreep moeten ondergaan snel hun voordeel kunnen doen met de onderzoeksresultaten. “Het is al enige tijd bekend dat de biologische klok van mensen na een verdoving verstoord is en dat kan invloed hebben op hun slaappatroon en stemming, maar ook op het helen van de wond en het functioneren van het immuunsysteem.”

Bronmateriaal

"Study reveals how anaesthesia causes jet-lag" - Auckland.ac.nz
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Army Medicine (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd