Nanomateriaal stopt bloeding razendsnel

Wetenschappers hebben een bijzondere coating ontwikkeld die ervoor kan zorgen dat een bloeding binnen één minuut stopt.

Op dit moment zijn er al wel methodes om bloedingen te stoppen. Zo worden in veel ziekenhuizen sponzen met daarin gelatine gebruikt. Het probleem met deze sponzen is echter dat ze een bloeding pas kunnen stoppen als ze kort daarvoor in vloeibare trombine worden gedompeld. In ziekenhuizen is daar natuurlijk alle gelegenheid voor. Maar in hele acute situaties – bijvoorbeeld een bloeding op het slagveld – niet.

Coating
De wetenschappers besloten daar iets op te verzinnen. Ze ontwikkelden een coating op nanoschaal. In de coating zit trombine en looizuur. Deze stofjes worden op een spons gespoten. Door te spuiten, kunnen zelfs de binnenste vezels van de spons met trombine verzadigd raken. Experimenten zijn in ieder geval veelbelovend. De spons bleek bloedingen bij dieren binnen zestig seconden te kunnen stoppen.

WIST U DAT…

…robots steeds vaker het gevaarlijke werk op het slagveld doen? Maar of dat nu zo’n goed idee is…

Opslaan
Zodra de sponzen met de speciale coating zijn ingespoten, kunnen ze gewoon maanden worden opgeslagen. En wanneer de sponzen nodig zijn, hoeven ze niet eerst nog in iets te worden ondergedompeld. Ze zijn gewoon klaar voor gebruik. “Je kunt ze inpakken, opslaan en snel tevoorschijn halen,” zo vat onderzoeker Paula Hammond haar product samen.

Slagveld
Het bijzondere materiaal is echt speciaal voor het slagveld ontwikkeld. Bloedingen die niet onder controle te krijgen zijn, zijn één van de belangrijkste doodsoorzaken onder soldaten. Een efficiënte manier vinden om bloedingen op het slagveld te stoppen, is lastig gebleken. Maar dit bijzondere materiaal biedt zeker mogelijkheden. Zo zijn de sponzen in allerlei vormen te wringen zonder dat ze hun werking verliezen. Ze passen dus in elke wond.

De onderzoekers doen hun studie in het blad Advanced Materials uit de doeken. En ze zijn nog niet klaar met de coating. Zo gaan ze nu onderzoeken of het mogelijk is om er ook antibiotica aan toe te voegen.

Bronmateriaal

"New way to stop the bleeding" - MIT.edu
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Wikimedia / Nevit Dilmen.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd