Nanodraadjes maken de weg vrij voor superefficiënte zonnepanelen

zonnepaneel

Wetenschappers hebben een nieuw soort zonnecel ontwikkeld. De zonnecel bestaat uit nanodraadjes die het zonlicht zo concentreren dat het zo’n vijftien keer sterker wordt. Met de nieuwe zonnecellen kan veel meer elektriciteit uit zonne-energie worden gehaald.

Dat schrijven onderzoekers in het blad Nature Photonics. Ze werkten met nanodraadjes die een diameter hebben die zo’n 10.000 keer kleiner is dan die van een menselijke haar.

Versterken
De nanodraadjes versterken het zonlicht enorm. Dat komt doordat de diameter van de draadjes kleiner is dan de golflengte van het licht. Dat zorgt ervoor dat het zonlicht weerkaatst wordt en het licht sterker geconcentreerd wordt op plekken waar de zonne-energie omgezet wordt in elektrische energie. Al met al resulteert het dus in een efficiëntere zonnecel, oftewel een zonnecel die een groter percentage van de binnenvallende zonne-energie om weet te zetten in elektrische energie.

Limiet
De zonnecellen zouden zelfs zo efficiënt zijn dat ze de roemruchte Shockley-Queisser-limiet doorbreken. Volgens deze limiet zouden we onder bepaalde omstandigheden nooit in staat zijn om meer dan 33,7 procent van de zonne-energie om te zetten in elektrische energie. De zonnecellen bestaande uit nanodraadjes lijken die limiet met enkele procenten te overstijgen.

De onderzoekers benadrukken dat het nog wel even duren kan voordat we deze zonnecellen in het straatbeeld zien opduiken. De wetenschappers hebben zeker nog enkele jaren nodig alvorens de zonnecellen op grote schaal geproduceerd kunnen worden.

Bronmateriaal

"Nanowire Solar Cells Raise Efficiency Limit" - University of Copenhagen - Niels Bohr Institute (via Sciencedaily.com).
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Nadine Y. Barclay (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd