Nanodeeltje roept MS in muizen een halte toe

Wetenschappers zijn er met een beetje hulp van nanotechnologie in geslaagd om Relapsing Remitting MS (de meestvoorkomende vorm van MS onder mensen) in muizen een halt toe te roepen. En dat zonder dat de behandeling nare bijwerkingen heeft.

Mensen met MS ondervinden welbeschouwd hinder van hun eigen immuunsysteem. Het immuunsysteem valt myeline dat rond zenuwcellen in het brein, de rugwervel en optische zenuwen zit aan. Wanneer de stof is vernietigd, kunnen deze zenuwen elektrische signalen niet meer zo goed doorgeven. Uiteindelijk kan dat leiden tot gevoelloosheid in de ledematen, verlamming of blindheid. Ongeveer 80 procent van de patiënten met MS lijdt aan Relapsing Remitting MS. Hierbij tast het immuunsysteem het membraan een tijdje aan, waarna de aanval weer stopt, het membraan zich (deels) herstelt en de aanval weer start.

Bijwerking
Er zijn momenteel wel behandelingen voor MS: hierbij wordt het immuunsysteem onderdrukt. Maar die aanpak heeft een hele nare bijwerking. Patiënten zijn dan namelijk minder weerbaar en lopen sneller infecties op.

WIST U DAT…

…muizen liedjes zingen om een vrouwtje te versieren?

Witte bloedcel
Met een andere behandeling wordt op dit moment nog geëxperimenteerd. Hierbij wordt een antigeen in het lichaam gebracht. Dit antigeen overtuigt het immuunsysteem ervan om het membraan niet langer aan te vallen. Het mooie van deze behandeling is dat het imuunsysteem intact blijft en dus alert blijft reageren op infecties. Om het antigeen in het lichaam te brengen, is een ‘vervoersmiddel’ nodig. De onderzoekers gebruiken daarvoor momenteel witte bloedcellen van de MS-patiënten. Maar die aanpak is duur en arbeidsintensief.

Nanodeeltje
Onderzoekers van de Northwestern University bedachten dat het wellicht mogelijk was om het antigeen niet met witte bloedcellen, maar met veel goedkopere nanodeeltjes in het lichaam te brengen. Ze gingen experimenteren en ontdekten zo dat nanodeeltjes van 500 nanometer groot het meest geschikt waren om het antigeen in het lichaam van muizen te brengen. En na in het lichaam te zijn afgeleverd, deed het antigeen keurig zijn werk. “We dienden deze deeltjes toe aan dieren die een ziekte hadden die sterk vergelijkbaar was met Relapsing Remitting Multiple Sclerose,” vertelt onderzoeker Stephen Miller. Het nanodeeltje en antigeen voorkwamen dat de dieren in de honderd dagen die volgden een terugval kregen. “100 dagen is de equivalent van enkele jaren in het leven van een MS-patiënt.”

De nanodeeltjes die de onderzoekers gebruikten, zijn gemaakt van een stof die reeds door de Amerikaanse Food and Drug Administration is goedgekeurd. Dat betekent dat de aanpak – als deze de klinische experimenten in de toekomst weet te doorstaan – wellicht snel toegepast kan gaan worden. En als het aan de onderzoekers ligt, is dat niet alleen goed nieuws voor mensen met MS, zo schrijven ze in het blad Nature Biotechnology. “Het mooie van deze technologie is dat deze gebruikt kan worden in verschillende aan het immuunsysteem gerelateerde ziektes. We veranderen dan simpelweg het antigeen dat wordt afgeleverd.”

Bronmateriaal

"Breakthrough Nanoparticle Halts Multiple Sclerosis in Mice, Offers Hope for Other Immune-Related Diseases" - Northwestern University (via Sciencedaily.com).
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Rama (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd