Nadert het mysterie van de mummies zijn ontknoping?

Nog heel even geduld en dan weten we meer. Tenminste..als het goed is. Op woensdag 17 februari geven de Egyptenaren de resultaten van een grondige DNA-test van ‘s werelds meest bekende farao vrij. Deze resultaten zouden eeuwenoude mysteries zoals de afkomst van Toetanchamon moeten oplossen.

De DNA-test is onderdeel van een veel groter en ambitieus plan. Egypte checkt op dit moment het DNA van honderden mummies in een poging familiebanden bloot te leggen. Met name de familie van Toetanchamon houdt de gemoederen bezig. Men weet namelijk niet wie zijn ouders zijn. Veel experts denken dat hij de zoon van Achnaton is. Deze farao probeerde het monotheïsme te introduceren. Hij regeerde zo’n 3500 jaar geleden en was onder meer getrouwd met Kiya. Zij zou Toetanchamons moeder zijn. Anderen menen echter dat hij de zoon van een veel onbekendere farao is die na Achnaton regeerde.

Toetanchamon was de laatste koning van Egyptes achttiende dynastie. Zijn regeringsperiode was roerig, omdat het door Achnaton gelanceerde monotheïsme tot een einde kwam en de macht van de priesters toenam.

De man die het voor het zeggen heeft als het gaat om de Egyptische archeologie, Zahi Hawass heeft ambitieuze plannen met de DNA-test. Zo is hij van plan alle koninklijke mummies en de 24 ongeïdentificeerde exemplaren die op dit moment in het Egyptische museum in Caïro liggen te onderzoeken. Volgens Hawass zullen de tests uitwijzen dat sommige koninklijke mummies die nu tentoongesteld worden andere namen blijken te dragen dan wordt aangenomen. Één van de belangrijkste doelen van het onderzoek is het vinden van Nefertiti. Zij was de vrouw van Achnaton en is beroemd om haar schoonheid.

Hawass heeft de DNA-test lang uit de buurt van ‘zijn’ mummies weten te houden. Recent keurde hij de methode goed, maar de mummies mogen enkel door Egyptenaren onderzocht worden. In het Egyptische museum is een laboratorium ingericht. De kosten daarvan – ongeveer vijf miljoen dollar – zijn door Discovery Channel betaald.

Om ook enkele mysteries rondom de piramides op te lossen, worden robots naar binnen gestuurd. Zij gaan bijvoorbeeld de grote piramide van Khufu in om daar verborgen doorgangen te onderzoeken. In 2002 deed National Geographic al iets soortgelijks. Toen werden geheime deuren met koperen handvaten gevonden.

17 februari is het dus zover. Wat Hawass en de zijnen ons dan kunnen vertellen, is koffiedik kijken. Maar de verwachtingen zijn – mede door de aankondiging die de Egyptenaren gisteren vrijgaven – hooggespannen. We houden u op de hoogte!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd