Nachtmerries van mannen en vrouwen verschillen

Zowel mannen als vrouwen hebben last van nachtmerries. Toch dromen mannen en vrouwen over verschillende enge dingen. Dit bevestigen Duitse wetenschappers. Van de 2.000 deelnemers aan het onderzoek heeft 48 procent nooit last van nachtmerries. Bijna vijf procent heeft regelmatig last van een enge droom.

Uit het onderzoek blijkt dat mannen voornamelijk nachtmerries hebben over het verliezen van hun baan of over geweld. Vrouwen droomden vooral over seksuele intimidatie en de dood van een geliefde. Ook maakten vrouwen zich in hun dromen zorgen over het verliezen van hun haren of tanden. Dit heeft mogelijk te maken met de angst om onaantrekkelijk te worden.

Toch zijn er ook overeenkomsten. Mannen en vrouwen dromen allebei over het zakken voor examens, zelfs als ze niet meer op school zitten.

Soms dromen mensen over vreemde zaken zoals vallen of achterna gezeten worden door een monster. Volgens Dr. Michael Schredl van het International Association for the Study of Dreams hebben dit soort dromen toch een connectie met het dagelijks leven. Wanneer een monster iemand achtervolgt in een droom, dan betekent dit waarschijnlijk dat de dromer bang is om een bepaalde taak te verrichten.

Nachtmerries ontstaan meestal tijdens de REM-slaap. Een nachtmerrie is een droom met een bijzondere intensiteit en met een inhoud die als beangstigend wordt ervaren. Vroeger dachten mensen dat demonen verantwoordelijk waren voor nachtmerries. Tegenwoordig geloven de meeste mensen daar niet in.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd