Nachtbraker wordt sneller dik

Mensen die laat opblijven en lang uitslapen, nuttigen meer calorieën en lopen een groter risico om te dik te worden, zo blijkt.

Nachtbrakers blijken met name ‘s avonds meer calorieën te eten, nuttigen meer fast food, minder fruit en groente en wegen meer dan mensen die op tijd naar bed gaan en ook op tijd weer opstaan. Gemiddeld eet een nachtbraker per dag maar liefst 248 calorieën meer.

Extra
“Die extra calorieën betekenen een grotere gewichtstoename,” stelt onderzoeker Kelly Glazer Baron. “Twee pond per maand als er niet ook extra gesport wordt.” “We weten niet of de mensen die laat naar bed gaan meer calorieën nuttigen, omdat ze liever voedsel met veel calorieën hebben of omdat ze ‘s avonds laat alleen nog maar aan voedsel met veel calorieën kunnen komen,” voegt onderzoeker Kathryn Reid toe.

WIST U DAT…

…een dikke buik uw brein kan laten krimpen?

Tijdstip
Het onderzoek laat zien dat niet alleen het voedsel dat mensen eten, maar ook het tijdstip waarop ze dat doen, belangrijk is. Het heeft alles te maken met de klok in ons lichaam. “Als slaap en eten niet op één lijn zitten met die klok dan kan dat leiden tot veranderingen in de eetlust en spijsvertering en dat leidt weer tot gewichtstoename,” moet onderzoeker Phyllis Zee concluderen.

Nachtdienst
Mensen die ‘s nachts werken en dus ook ‘s nachts eten, zouden met name op hun tellen moeten passen. “Het is middernacht, maar zij eten dan hun lunch.” Zij lopen dan ook een groter risico op hart- en vaatziekten en overgewicht.

De onderzoekers baseren hun conclusies op een onderzoek onder 51 mensen. Ongeveer de helft had een normaal slaapritme. De andere helft ging graag laat naar bed (rond 3.45 uur) en stonden ook laat weer op (10.45 uur).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd