Vrijwel ieder sterrenstelsel heeft een supermassief zwart gat in de kern. Ook in het centrum van het Melkwegstelsel huist een zwart gat met een massa van miljoenen zonnen. Het zwarte gat in het Melkwegstelsel is redelijk rustig, maar hij is niet het enige stille jongetje in de klas.
Wetenschappers hebben het supermassieve zwarte gat in het Andromedastelsel geobserveerd. Conclusie: het (relatief) nabije zwarte gat is opvallend rustig. Zo is het zwarte gat in sterrenstelsel M31, zoals het Andromedastelsel ook wordt genoemd, 10.000 tot 100.000 keer zwakker in röntgenlicht dan wetenschappers hadden verwacht op basis van de aanwezige hoeveelheid gas.
“De zwarte gaten in Andromeda en de Melkweg zijn onvoorstelbaar zwak”, zegt Zhiyuan Li van het Harvard-Smithsonian Centrum voor Astrofysica. “Deze twee anti-quasars zijn interessante objecten voor ons om te observeren.”
De wetenschappers hebben het zwarte gat in het Andromedastelsel een lange tijd geobserveerd. Zo zagen ze in 2006 hoe het zwart plotseling honderd keer helderder werd door een uitbarsting in röntgenlicht. “We hebben enkele ideeën over wat er aan de hand is bij het zwarte gat in het Andromedastelsel, maar de daadwerkelijke details ontbreken nog”, zegt Christine Jones van het Harvard-Smithsonian Centrum voor Astrofysica.
Wat is er aan de hand met de zwarte gaten in zowel de Melkweg als in Andromeda? Gedragen de zwarte gaten zich raar, of zijn supermassieve zwarte gaten vandaag de dag gewoon een stuk rustiger dan ‘vroeger’? Wetenschappers neigen naar het laatste antwoord, maar meer onderzoek is vereist.