Naar dit filmpje van een vliegende helikopter op Mars kun je blijven kijken

  Het filmpje werd gisteren gemaakt door Marsrover Perseverance.

  De rover zat op de eerste rij, terwijl Marshelikopter Ingenuity zijn allereerste vlucht maakte. De vlucht vond gisterenochtend rond 9.30 uur plaats. Maar pas uren later, aan het begin van de middag werd duidelijk dat de vlucht ook gelukt was.

  Eerste beelden
  Tegelijk met de data die aantoonde dat Ingenuity van de grond was gekomen en weer heelhuids was geland, kwam er ook een foto binnen die Ingenuity zelf vanuit de lucht had gemaakt. Op deze foto zien we de schaduw van de helikopter die op het Marsoppervlak valt.

  Daarnaast werd er een gifje vrijgegeven, bestaande uit enkele beelden gemaakt door Perseverance. Het gifje liet Ingenuity op de grond, in de lucht en weer op de grond zien, maar besloeg niet de volledige testvlucht.

  Gisterenavond volgde een heus filmpje, waarin de volledige vlucht wel te zien is. Het filmpje laat zien hoe de helikopter zo’n drie meter opstijgt, ongeveer een halve minuut boven Mars zweeft en vervolgens weer landt. De beelden zijn geweldig. Zeker als je je bedenkt dat we hier een helikoptertje zien dat op bijna 300 miljoen kilometer afstand van de aarde, op een andere planeet met een heel andere zwaartekracht en atmosfeer het luchtruim kiest. En daarmee aantoont dat het mogelijk is om ook op Mars te vliegen.

  Er volgen ongetwijfeld nog meer van dit soort spectaculaire beelden; Ingenuity zal in de komende weken namelijk nog meer testvluchten maken. Waar de helikopter gisteren eigenlijk alleen omhoog bewoog, zal deze zich tijdens toekomstige vluchten ook horizontaal verplaatsen en – onder toeziend oog van Perseverance – steeds ietsje hoger en verder vliegen.

  Bronmateriaal

  NASA

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd