Na olie komt zonneschijn

Tenminste: als het aan Griekse wetenschappers ligt. Ze willen zonne-energie gebruiken om koolstofdioxide om te toveren tot koolstofmonoxide (CO). Door zonlicht dan ook nog eens te gebruiken om stoom om te zetten in waterstof lijken de oliesjeiks het te kunnen schudden. Want waterstof en CO maakt koolwaterstof. En daar kunnen we op rijden!

Hoe werkt het? De onderzoekers splitsen in een fabriek koolstofdioxide. Daaruit komt onder meer CO oftewel koolstofmonoxide voort. Dat hele proces kan gaande gehouden worden met behulp van zonne-energie. Dat is stap één. Met behulp van zonne-warmte kan ook een reactor draaiende gehouden worden en in deze reactor wordt stoom omgezet in waterstof. Door stap één en twee te combineren kan tegelijkertijd koolstofmonoxide en waterstof worden gecreëerd. Door deze te combineren ontstaat dan koolwaterstof.

De wetenschappers zien wel heil in het idee. Normaal gesproken wordt CO2 bij gebrek aan andere oplossingen veelvuldig onder de grond begraven. Zonde, want dat kost alleen maar ruimte en geld. “Koolwaterstoffen zijn de beste energiedragers die we voorhanden hebben,” meent onderzoeker Athanasios Konstandopoulos. “De natuur heeft dat al bewezen.”

Door koolwaterstof op deze manier te genereren, hoeft er niet veel aan de huidige infrastructuur en auto’s te veranderen. De onderzoekers werken nu aan een opschaling van hun experiment. Deze veel grotere fabriek – Hydrosol 3D – moet ook veel meer energie opleveren.

Bronmateriaal

"The next best thing to oil" - Newscientist.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd