Na harde crash in 2019 gaat Israël nog eens proberen om op de maan te landen

Maanlander Beresheet 2 moet in 2024 – zachtjes – op de maan landen.

Nadat de eerste poging van Israël om op de maan te landen mislukte, gaat het land nu een tweede poging wagen. Dat laat de Israëlische non-profitorganisatie SpaceIL weten. “We zijn trots om aan te kunnen kondigen dat Beresheet 2 in de eerste helft van 2024 naar de maan gaat!” zo Twittert het team.

Israël gaat naar de maan en neemt mee…
Beresheet 2 zal bestaan uit een orbiter – die meerdere jaren rondom onze natuurlijke satelliet zal cirkelen – en maar liefst twee maanlanders. Deze landers zullen naar het oppervlak van de maan afreizen en elk een aantal belangrijke wetenschappelijke experimenten uitvoeren. Op dit moment zijn verschillende specialisten hard bezig om de missie van Beresheet 2 vorm te geven. Daarbij wordt alle kennis en worden bovendien de ervaringen en lessen meegenomen die tijdens de eerste Beresheet-missie zijn opgedaan.

Beresheet
Inderdaad, want zoals je je misschien nog wel kan herinneren is het nu niet voor het eerst dat Israël op de maan afstevent. In 2019 waagde het land een eerste poging. Het hele project duurde in totaal zo’n acht jaar, waarin een kleine groep wetenschappers en ingenieurs met enorme toewijding aan Beresheet werkte. Eerst gebeurde dat in het kader van de Google Lunar XPrize. Maar toen deze zonder winnaar ten einde kwam, besloot SpaceIL toch door te zetten en er alles aan te doen om Beresheet op de maan te krijgen.

Te harde landing
De verwachtingen waren hoog gespannen. Want als het was gelukt, was Israël het vierde land – na de Verenigde Staten, Rusland en China – geweest dat een vaartuig op de maan had gezet. De lancering van Beresheet, de allereerste private – en dus niet door overheden gefinancierde – maanlander, verliep voorspoedig. Ook wist de lander zich succesvol in een baan rond de maan te nestelen. Maar tijdens de afdaling ging het gruwelijk mis. De belangrijkste motor aan boord van de lander weigerde dienst, waardoor de lander een veel te harde landing maakte en crashte. Wat een enorme mijlpaal had moeten worden, mondde uit in een tragedie. Later fotografeerde NASA nog de laatste rustplaats van de onfortuinlijke maanlander. Op de foto’s is een donkere plek te zien die suggereert dat het oppervlak door de crash behoorlijk is omgewoeld.

Tweede poging
Met de noodlottige crash was een einde was gekomen aan een veelbelovende reis. En hoewel de missie toch op vele manieren geschiedenis heeft geschreven, was de teleurstelling er bij SpaceIL niet minder om. Maar, zoals nu blijkt, is SpaceIL niet bij de pakken neer gaan zitten. Beresheet 2 zal zelfs verder gaan dan zijn voorganger en uitgerust worden met niet één, maar wel twee landers. Bovendien zullen er verschillende experimenten op het oppervlak van de maan uitgevoerd worden.

Experimenten
Hoe die experimenten eruit zullen komen te zien? Daar wordt op dit moment op gebroed. Het bedrijf publiceerde onlangs een oproep om een voorstel in te dienen. En er komen nog steeds nieuwe inzendingen binnen, zo laat SpaceIL weten. “De ideeën zullen worden beoordeeld door een professioneel team,” aldus het Israëlische bedrijf. “Vervolgens zal worden bepaald welke experimenten uitgevoerd gaan worden als onderdeel van de Beresheet 2-missie.”

Kwestie van tijd
Al met al laat SpaceIL met deze gedurfde missie zien dat ze zich niet zomaar uit het veld laten slaan. Een tweede missie zit alweer in de pijplijn. En dus is het slechts een kwestie van tijd totdat Israël zich bij het prestigieuze rijtje van op de maan gelande naties mag voegen. Bovendien zullen de ontwikkelingen dit keer wat sneller gaan dan de eerste keer. Want Israël denkt ditmaal maar drie jaar nodig te hebben om Beresheet 2 klaar te stomen.

2024 belooft dus een interessant ‘maanjaar’ te worden. Want niet alleen wil Israël in dat jaar terug naar de maan, ook NASA is van plan om in 2024 naar onze natuurlijke satelliet af te reizen. Een belangrijk verschil is echter dat het ruimtevaartuig van NASA bemand zijn; zo zal de eerste vrouw en de volgende man in 2024 op het maanoppervlak wandelen. Bovendien hebben ook de Chinezen momenteel hun ogen op de maan gericht. Hoewel de interesse in de maan in de afgelopen decennia sterk was gedaald, lijkt onze natuurlijke satelliet op dit moment wederom mateloos populair. En nu maar hopen dat Beresheet 2 het er wat beter van af gaat brengen dan zijn voorganger…

Bronmateriaal

"Beresheet 2" - SpaceIL

Afbeelding bovenaan dit artikel: Pexels via Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd