Nog niet uitgelezen op het kleinste kamertje van het huis? ‘Mythologie voor in bed, op het toilet of in bad‘ vertelt het verhaal over de Griekse goden, halfgoden en mythologische figuren.
Zelf weet ik weinig over mythologie. Op de middelbare school hoorde ik wel eens wat over Zeus en Odyseus, maar van deze namen bleef niet veel hangen. Toen ik een paar jaar terug op vakantie ging met het boek ‘Ilium’ van Dan Simmons kreeg ik haast hoofdpijn van alle namen uit de Griekse mythologie. In dit sciencefiction-boek worden de gebeurtenissen tijdens de Trojaanse Oorlog beïnvloedt door Griekse goden op Mars. Alle namen uit de Griekse mythologie komen voorbij. Had ik nu maar eerst ‘Mythologie voorin bed, op het toilet of in bad‘ gelezen.
Stamboom
Dit boekje is een spoedcursus Griekse en Romeinse mythologie. Het begint met een stamboom van de goden en toont een kaart van Griekenland en Turkije met alle historische plaatsen zoals Olympia, Sparta, Troje en Pylos. Vervolgens legt auteur Lenneke van der Burg uit hoe de mythen tot stand zijn gekomen. “In de wereld van de Grieken en Romeinen is veel van onze wetenschappelijke kennis nog niet bekend”, zo schrijft ze. “Daarom verzinnen de Grieken en Romeinen mythen. Een natuurkundig verschijnsel als de bliksem komt bij hen van Zeus: wanneer hij boos is, gooit hij daarmee. Poseidon: hij veroorzaakt aardbevingen met zijn drietand.”
Chaos
Het boek is opgedeeld in vier delen: Chaos, Goden, Helden en Halfgoden & mensen. Deel 1 gaat over de oorsprong van de mythen. Alles is terug te herleiden naar Chaos. Maar wat is Chaos precies? Een persoon? Of een God? Uit Chaos komen Gaia (moeder aarde) en Uranus (blauwe lucht). Hierna volgen de zeeën, rivieren, dieren, bossen en planeten. Wat dat betreft heeft dit verhaal veel weg van het Bijbelse scheppingsverhaal.
Goden
Uranus en Gaia krijgen veel kinderen: Titanen en cyclopeden. Cronus en Rhea zijn één van de twaalf Titanen. Zij krijgen vervolgens weer veel kinderen, waaronder Zeus. Zeus is oppergod en opent dan ook het tweede deel: Goden. In dit deel wordt het verhaal van iedere God uitgelegd. Deze Goden kregen weer kinderen, zoals superheld Heracles en Theseus. De helft van het boek gaat over halfgoden en mensen. Veel verhalen uit de mythen gaan namelijk over simpele wezens zoals u en ik. Odysseus bijvoorbeeld. Hij bedenkt een list met een houten paard om een tienjarige oorlog te winnen.
Na het lezen van ‘Mythologie voor in bed, op het toilet of in bad‘ blijkt dat de Griekse mythologie vandaag de dag nog steeds overal aanwezig is. Bijvoorbeeld in woorden als achilleshiel, oedipuscomplex, titanenstrijd, en narcistische persoonlijkheid. En als we ‘s nachts naar boven kijken, zien we sterren en sterrenbeelden uit de mythologie, zoals Orion en Callisto. Een dosis basiskennis over de mythen kan dus absoluut geen kwaad!
Het is geen boek dat u in één adem uit zult lezen. Dit komt doordat het boek is opgezet als een mini-encyclopedie. Eén hoofdstuk is vaak ook niet langer dan een paar pagina’s, waardoor het boek makkelijk op te pakken is. Is ‘Mythologie voor in bed, op het toilet of in bad’ het leukste boek in de reeks? Nee, die eer gaat toch naar de vaderlandse geschiedenis.
Mythologie voor in bed, op het toilet of in bad bestellen? Ga naar Bol.com en bestel het boek!