Mythe ontkracht: feministen komen echt niets tekort in bed

Feministen. Dat zijn toch vrouwen die boos en gefrustreerd zijn, omdat ze niet aan hun trekken komen in bed? Die theorie gaat al een tijdje mee. Maar wetenschappelijk onderzoek schopt ‘m keihard onderuit: feministen komen niets tekort. Sterker nog: het lijkt erop dat hun seksleven beter is dan dat van vrouwen die niet feministisch zijn.

Dat schrijft professor Tina Fetner in een artikel op The Conversation. Ze stipt de kwestie weer aan nadat een Amerikaanse, republikeinse senator onlangs in een toespraak suggereerde dat liberale vrouwen boos zijn, omdat hun liberale mannen hen teleurstellen in bed. De senator heeft dat echt niet zelf bedacht; de gedachte dat feministen slechts boze, gefrustreerde vrouwen zijn die als een donderslag bij heldere hemel een toontje lager zouden gaan zingen als ze een man vinden die ze seksueel kan bevredigen, gaat al decennialang mee. En verveelt – blijkbaar – dus nog altijd niet. Maar zit er ook een kern van waarheid in?

Onderzoek
Welnee, zo stelt Fetner. Feministen hebben een seksleven dat zich doorgaans zeker kan meten of zelfs nog net iets beter is dan dat van vrouwen die niet feministisch zijn. Het is een conclusie die – in tegenstelling tot de uitspraken van de Amerikaanse senator – niet zomaar uit de lucht gegrepen is. Want Fetner weet waar ze het over heeft. Ze heeft er recent namelijk serieus onderzoek naar gedaan. En haar bevindingen zijn terug te lezen in het blad Archives of Sexual Behavior.

Voor het onderzoek putte ze uit data, verzameld tijdens een eerder onderzoeksproject naar seksueel gedrag, uitgevoerd onder 2303 Canadese volwassenen. Binnen dit onderzoek was de Canadezen gevraagd naar hun recente seksueel gedrag. Bijvoorbeeld: of ze masturbeerden, aan anale en/of orale seks deden en of ze hun partner kusten en knuffelden tijdens de seks. Voor haar onderzoek richtte Fetner zich specifiek op de 1170 vrouwen die aan het onderzoek hadden deelgenomen. En ze vergeleek daarbij het gedrag van de vrouwen die zich als feminist zagen (38 procent van de 1170) met dat van de vrouwen die zichzelf niet als een feminist bestempelden.

Overeenkomsten
Het onderzoek onthult allereerst dat feministen aangaven ongeveer net zo recent voor het laatst seks te hebben gehad met hun partner als de vrouwen die zich niet als feminist identificeerden. Dat staat al haaks op het idee dat feministen minder seksueel actief zijn en meer moeite hebben om een sekspartner te vinden dan hun niet-feministische tegenhangers, aldus Fetner.

Verschillen
Maar is het seksleven van feministen dan identiek aan dat van niet-feministische vrouwen? Zeker niet. Want in haar studie ontdekte Fetner ook een aantal verschillen. Zo lijken feministen vaker te masturberen. Daarnaast blijkt tijdens de seks met een partner de focus bij feministen vaker te liggen op stimulatie van de clitoris. “De ontdekking dat feministische vrouwen als een groep meer seksuele activiteit gericht op de clitoris melden, suggereert dat de seks die zij hebben, meer gefocust is op hun eigen seksuele genot,” zo schrijft Fetner. Verder moet de onderzoekster concluderen dat feministen tijdens seks met hun partner vaker knuffelen, kussen en masseren. “Dit zijn gedragingen die doorgaans geassocieerd worden met een intieme relatie en deze uitingen van liefde worden door de feministische groep vaker genoemd als onderdeel van hun meest recente seksuele ervaring.”

Verrassend
Sommige van de bevindingen zag Fetner wel aankomen, andere niet, zo vertelt ze desgevraagd aan Scientias.nl. “Het was bijvoorbeeld niet zo verrassend om te ontdekken dat feministische vrouwen vaker masturberen, aangezien seksuele zelfverkenning toch wel gezien kan worden als een feministisch principe. Maar andere ontdekkingen, zoals dat feministen (in vergelijking met niet-feministen) vaker melden dat ze tijdens hun meest recente seksuele ervaring gekust en geknuffeld hebben, was toch wel – op een heel lieve manier – onverwacht.”

Beter
Al met al blijkt er dus weinig mis met het seksleven van feministen. Sterker nog: “De onderzoeksresultaten laten zien dat (…) feministische vrouwen als een groep significant andere, en je zou zelfs kunnen zeggen: betere, seksuele ervaringen hebben dan andere vrouwen,” zo concludeert Fetner in haar studie.

Verklaringen
Dat het seksleven van feministen er anders uitziet dan dat van vrouwen die zich niet als feminist identificeren, staat in ieder geval vast. En roept natuurlijk de vraag op waarom dat is. Fetner kan die vraag niet met zekerheid beantwoorden, maar heeft er wel ideeën over. “In het onderzoek presenteer ik drie mogelijke verklaringen,” zo vertelt ze aan Scientias.nl. Zo is het mogelijk te verklaren doordat feministen zich erg bewust zijn van hun eigen kracht en daardoor ook geneigd zijn om hun seksuele genot in eigen hand te nemen. Een andere mogelijkheid is dat feministen nu eenmaal sneller op een feministische partner vallen, die hun seksueel genot dus ook hoger in het vaandel heeft staan. Ten slotte kan het ook nog zijn dat feministen gemakkelijker over seks en wat ze daarin van hun partner verwachten, praten en daardoor hun seksleven naar een hoger niveau tillen.

Feminisme de slaapkamer in
Fetners onderzoek geeft niet alleen meer inzicht in het seksleven van feministen – en dan met name ook hoe dat zich verhoudt tot dat van vrouwen die zich niet als feminist bestempelen. De studie onthult daarnaast namelijk ook dat feministische overtuigingen niet verdwijnen zodra vrouwen (en wellicht ook mannen) de slaapkamer binnen wandelen. “Feminisme is een belangrijke sociale beweging,” vertelt Fetner. “En het is belangrijk om niet alleen te begrijpen hoe feminisme de politieke of sociale dynamiek beïnvloedt, maar ook te begrijpen welke persoonlijke impact de feministische identiteit heeft op het seksuele gedrag van individuen.”

Hoewel de studie vrij overtuigend afrekent met het idee dat feministen slechts seksueel gefrustreerde, boze vrouwen zijn, is de kous daarmee voor Fetner niet af. Ze ziet nog genoeg aanknopingspunten voor vervolgonderzoek. Zo zou ze bijvoorbeeld graag nog onderzocht zien worden in hoeverre feministen en niet-feministen schaamte en taboe kennen omtrent seks en seksueel gedrag.

Bronmateriaal

"Feminist Identity and Sexual Behavior: The Intimate Is Political" - Archives of Sexual Behavior
Interview met Tina Fetner
Afbeelding bovenaan dit artikel: Kaspars Grinvalds (via Canva Pro)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd