Mysterieuze walvis blijft verbazen

Alle wetenschappers waren ervan overtuigd dat de grijze walvis niet langer in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan voorkwam. Totdat een exemplaar voor de kust van Israël opdook. Nu – 23 dagen later – duikt hij als eerste grijze walvis ooit in Spanje op. De grote vraag is: waar gaat hij naartoe?

Op 9 mei duikt voor de kust van Israël een grijze walvis op. Wetenschappers zijn direct enthousiast. De populatie die het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan ooit bevolkte, stierf in de zeventiende of achttiende eeuw uit. Dat de walvis nu weer zo noordelijk voorkomt, kan twee dingen betekenen.

Ver
Of de walvissen betrekken hun oude gebied weer. Of deze walvis – die duidelijk van ver komt, want het omringende gebied behoort niet langer tot zijn leefgebied – heeft de grootste afstand ooit afgelegd. Walvissen maken over het algemeen niet veel meer dan 15.000 tot 20.000 kilometers per jaar. Een afstand die dit exemplaar er nu in juni wellicht al op heeft zitten.

Barcelona
Maar daarmee is de kous nog niet af. De walvis verbaast opnieuw. Op 30 mei duikt het exemplaar in de haven van Barcelona op. Met behulp van foto’s uit Israël kan worden vastgesteld dat het om hetzelfde exemplaar gaat. “Het is geweldig nieuws om te horen dat dit dier opnieuw is gespot,” meent expert Nicola Hodgins. “Waar het naartoe gaat, is een prangende vraag.”

Het lijkt erop dat het dier voortdurend naar het zuiden beweegt. “Het is aannemelijk dat hij de Middellandse Zee verlaat en dan naar het noorden gaat. Langs de kust van Portugal en Frankrijk en dan misschien zelfs naar Engeland en de noordelijke Atlantische wateren.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd