Nieuwe foto’s van ruimtesonde Dawn geven een beter beeld van de mysterieuze heldere vlek die eerder op dwergplaneet Ceres werd gespot. De heldere vlek blijkt een – iets minder helder – vriendje te hebben!
Ruimtesonde Dawn is momenteel onderweg naar dwergplaneet Ceres. Onderweg maakt deze met enige regelmaat foto’s van zijn eindbestemming. En naarmate de afstand tussen Ceres en Dawn kleiner wordt, worden steeds meer details op het oppervlak van de dwergplaneet zichtbaar. Begin dit jaar doken de eerste foto’s op waarop mysterieuze heldere vlekken op het oppervlak van de dwergplaneet te zien waren.
Tweede vlek
Inmiddels zijn we weer een tijdje verder en is de afstand tussen Ceres en Dawn tot een kleine 46.000 kilometer verkleind. En nu krijgen we ook de mysterieuze heldere vlekken eindelijk beter in beeld. Op de laatste foto’s van Dawn is te zien dat een heldere vlek die op eerdere foto’s al enorm opviel vergezeld gaat door een tweede – ietsje minder heldere – vlek. De twee vlekken bevinden zich in hetzelfde basin.
Vulkaan?
De beelden kunnen ons mogelijk meer vertellen over de oorsprong van de mysterieuze vlekken. “De heldere vlek op Ceres is in het gezelschap van een minder heldere vlek, maar blijkbaar bevinden beide vlekken zich in hetzelfde basin,” vertelt onderzoeker Chris Russell. “Dit kan erop wijzen dat de vlekken een vulkanische oorsprong hebben. Maar we moeten wachten op beelden met een betere resolutie alvorens we de vlekken zo kunnen interpreteren.”
Dawn zal zich op 6 maart in een baan rond Ceres plaatsen en de dwergplaneet zeker gedurende zestien maanden bestuderen. Naar verwachting zijn de beelden dan goed genoeg om conclusies te trekken over het ontstaan van de heldere vlekken.