Mysterieuze sterren eten mogelijk planeten op

Wetenschappers troffen onlangs negen bijzondere sterren aan in het jonge sterrencluster NGC 3603. Deze sterren zijn te koel om normale sterren te zijn, waardoor onderzoekers vermoeden dat het bruine dwergen zijn. Toch is dit gek, want bruine dwergen zijn normaal gesproken niet te zien op een afstand van 22.000 lichtjaar. Zelfs niet met de Hubble ruimtetelescoop.
Wetenschappers komen nu met een andere verklaring.

STERRENFABRIEK

NGC 3603 is de meest nabije grote kosmische sterrenfabriek. Hierdoor kunnen astronomen het gebied goed observeren.

Volgens Lorenda Spezzi en haar collega’s van de Europese ruimtevaartorganisatie zijn de sterren geen bruine dwergen. De sterren ‘eten’ waarschijnlijk hun eigen planeten op, waardoor het net lijkt alsof ze minder helder zijn. Spezzi beweert dat de planeten door de zwaartekracht van de sterren uit elkaar worden gescheurd. Hierdoor ontstaat er een flinke hoeveelheid puin. Dit afval vormt een tijdelijke buitenste atmosfeer om een ster. Hierdoor lijkt de ster koeler te zijn, terwijl de verborgen ster in feite veel warmer is.

De verborgen sterren zijn in feite veel groter en helderder dan bruine dwergen. Dit verklaart waarom de objecten op zo’n grote afstand te zien zijn met de Hubble ruimtetelescoop. In feite zijn ze dus vermomd.

Het is voor het eerst dat wetenschappers een aantal kannibaalsterren tegenkomen in hetzelfde cluster. Wellicht is het interessant om te onderzoeken waarom deze mysterieuze sterren allemaal op een kluitje wonen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd